Josip Budimir odgovorio HSU

Reakcija iz HSU-a na moje zalaganje za reformiranjem mirovinskog sustava nije motivirana željom za otvaranjem konstruktivne rasprave o toj temi, nego optuživanjem političkih konkurentata, kaže Josip Budimir, ekonomski strateg HSLS-a, odgovarajući na vrlo oštro priopćenje koje su Hrvatska stranka umirovljenika i njezin predsjednik Silvano Hrelja uputili javnosti, prenosi Direktno.hr.

Takav pristup nas je i doveo u situaciju da svake godine potrošimo oko 20 milijardi više nego što proračun skupi prihoda. Ja mislim da je skandalozna politika koja se s tim miri. Nastavimo li tim putem završit ćemo u bankrotu pa će upitna postati isplata i zarađenog, a ne samo nezarađenog.  HSU je svojevremeno u jeku rasprave o penalizaciji prijevremenog umirovljavanja na svojim web stranicama objavila simulaciju koja je pokazala da je raniji odlazak u mirovinu isplativiji od rada do stjecanja prava na punu starosnu mirovinu. Nažalost, to ih nije ponukalo da podrže promjenu modela koji nas je doveo u situaciju da imamo najmlađu umirovljeničku populaciju u Europi. Pošteno bi bilo da HSU iznese svoj prijedlog kako riješiti problem prevelikog prorčaunskog manjka i sve većeg javnog duga. Ne vjerujem da će nam otkriti recept po kojem je to moguće ne propitujući stavke najveće proračunske potrošnje.

Naravno, taj prijedlog bi trebao ponuditi rješenje u prihvatljivom vremenskom okviru. Svi ćemo se složiti da je dugoročno održivo rješenje jedino ono koje počiva na rastu gospodarstva i povećanju porezne osnovice. Međutim, izbjegavanje poduzimanja nužnih zahvata koji će nam otvoriti tu perspektivu nije od pomoći. Na kraju, stavovi koji su uznemirili vodstvo HSU-a su konačno verificirani samo od jedne članice koalicije. Kad koalicija predvođena HDZ-om po otvaranju predizborne kampanje objavi svoj program, HSU će imati dovoljno vremena za suprostavljanje alternativnih rješenja.