Joseph Stiglitz žestoko je napao politiku koju zagovara europski ekonomski guru Hans-Werner Sinn

Stiglitz tvrdi da je Njemačka pogriješila i da politika štednje nije pravi model ni za jednu državu objašnjavajući da Njemačka nije uspjela povećati produktivnost, već svoje napredovanje temelji na snižavanju plaća. Napomenuo je da se ekonomske teorije koje zagovaraju štednju temelje na pretpostavci pune zaposlenosti koja zapravo ne postoji nigdje u Europi, a da su među onima koji uzimaju te pretpostavke kao relevantne i njemački ekonomisti. “Onaj tko je zabrinut za hrvatsku ekonomiju, trebao bi biti skeptičan prema savjetima Sinna, kazao je nobelovac u Splitu tako žestoko napavši ekonomista koji pomaže HDZ-u napisati ekonomski program za novo mandatno razdoblje.”, piše Večernji list.

Stiglitz dakle tvrdi da je Njemačka i programi koje ona nameće odgovorna zato što su Španjolska i Grčka upale u depresiju i tvrdi da će se posljedice osjetiti još puno godina. Iako je napomenuo kako nije stručnjak za hrvatske prilike, Stiglitz je uvjeren da reforme koje se baziraju isključivo na rezanju rashoda neće donijeti dobro nijednoj zemlji pa ni Hrvatskoj. Komentirao je i problem kredita vezanih uz švicarski franak. “Oni koji su kredite davali nisu pravilno svoje klijente izvještavali o rizicima i to dovodi do pitanja bi li se takvi krediti mogli nazvati potpuno pravednima, zaključio je Stiglitz i preporučio Vladi da se kroz zakone ograniči daljnje uzimanje kredita u stranim valutama, a da se postojeći kreditni fond vezan za valutnu klauzulu reprogramira u domaću valutu.”

Stiglitz je nedavno objavio tekst u kojem priznaje da je Amerika ekonomski išla u pogrešnom smjeru posljednjih 30 godina s obzirom na to da su ekonomske politike dovele do raslojavanja društva te da zagovara usklađivanje minimalne plaće s inflacijom na bolji način i veći upliv države u rješavanje ekonomskih nejednakosti, a u Splitu je napomenuo da će mnogo toga ovisiti o rezultatu američkih predsjedničkih izbora 2016. Stiglitz je bio glavni ekonomist administracije Billa Clintona, a sada je izuzetno važan savjetnik u timu Hillary Clinton. Dobio je Nobelovu nagradu za ekonomiju i nekadašnji je glavni ekonomist Svjetske banke.