Ukrajina je još uvijek suočena s opasnošću velikog ruskog vojnog napada, unatoč višednevnom zatišju između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih pobunjenika na bojišnici na istoku zemlje, izjavio je u utorak ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Predsjednik je tu tvrdnju izrekao na sjednici vlade, dok se javljaju znakovi nesloge u vladajućoj koaliciji o ocjeni njegovih mirovnih napora i razočaranje zbog smanjenja životnog standarda i gospodarskih teškoća. Ruski je cilj “gospodarski gušiti našu državu i destabilizirati ju”, rekao je Porošenko, podsjećajući na rusku zabranu uvoza hrane iz Ukrajine i izostanak dogovora o novim cijenama uvoza ruskog plina zbog čega su ukrajinske zalihe uoči zime opasno male.

Rusija sada traži i da Ukrajina u prosincu potpuno otplati tri milijarde dolara obveznica, čime napušta dogovor između drugih ukrajinskih vjerovnika o olakšanju uvjeta otplate njezina visokog duga. Govoreći pak o krhkom primirju od veljače na separatističkom istoku zemlje i pucnjavi u proteklih nekoliko dana, Porošenko je rekao: “Siguran sam da najveću opasnost predstavlja obnova neprijateljskih aktivnosti predstavnika Ruske Federacije”.

Također u utorak, Ured za ljudska prava UN-a značajno je revidirao procjenu žrtava sukoba, objavivši da je najmanje 7.962 ljudi ubijeno, a ranjeno 17.811 od travnja 2014., kad su se separatisti na istoku zemlje pobunili protiv nove prozapadne vlade u Kijevu. Kijev i Zapad tvrde da Rusija šalje oružje i vojsku u pomoć separatistima, a Moskva to opovrgava. Glasnogovornik vojske u utorak je rekao da je u vojnim akcijama u posljednja 24 sata ubijen jedan ukrajinski vojnik te da su dvojica ranjena.

Porošenko je privržen mirovnom sporazumu što je u veljači postignut u Minsku u Bjelorusiji uz sudjelovanje čelnika Rusije, Njemačke i Francuske. Međutim, njegov plan davanja veće samouprave prodručjima pod vlašću pobunjenika doveo je 31. kolovoza do uličnog nasilja u kojemu su ubijena trojica pripadnika nacionalne garde. Prozapadna koalicija podržala je Porošenka, ali pokazuje znakove nestabilnosti.

Porošenkova popularnost opada uoči lokalnih izbora zakazanih za 25. listopada, prema istraživanju kijevskog Međunarodnog instituta za sociologiju koje pokazuje da bi 27 posto birača glasovalo za njega, nasuprot 35 posto u ožujku.

Related Posts