Još uvijek moguć dogovor Kanade i Unije

Summit predviđen u četvrtak u Bruxellesu zbog potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade (CETA) je “još uvijek moguć”, iako je Belgija obznanila da ga ne može potvrditi, rekao je u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kazavši i da se s time slaže kanadski premijer Justin Trudeau.

“Premijer Justin Trudeau i ja mislimo da je moguće održavanje summita u četvrtak. Podržavamo sve strane u pronalaženju rješenja. Još ima vremena”, naveo je u tweetu Tusk nakon telefonskog razgovora s kanadskim čelnikom Trudeaum.

Belgijski premijer Charles MIchel je rekao tijekom poslijepodneva da njegova zemlja još nije spremna potpisati CETA-u jer nije dobila odobrenje parlamenata svih belgijskih entiteta. “Tražili su da danas jasno odgovorimo. Jasan odgovor u ovom trenutku je ne”, rekao je Michel koji je odmah o svom odgovoru informirao Tuska.

Predsjednik Vijeća, koji predstavlja 28 država EU-a, Belgiji je dao rok do ponedjeljka navečer da obznani svoje stajalište. “Savezna vlada nije u poziciji potpisati CETA-u“, rekao je Michel na konferenciji za novinare nakon sastanka s čelnicima južne belgijske regije Valonije.

“Savezna vlada, njemačka jezična zajednica i Flandrija su dali pristanak. Valonija, bruxelleska regija i frankofona zajednica nisu“, rekao je Michel. Belgija je jedina od 28 članica EU-a koja još nije dala pristanak na potpisivanje CETA-e. U Belgiji svi federalni entiteti – regije i jezične zajednice – moraju dati svoj pristanak saveznoj vladi za potpisivanje međunarodnih sporazuma.

You may also like

0 comments