Međunarodna agencija za obnovljive izvore (IRENA) i Razvojni fond Abu Dhabija (ADFD) otvorili su peti krug natječaja za financiranje projekata za iskorištavanje obnovljivih izvora u zemljama u razvoju.

Ukupna sredstva koja su na raspolaganju u petom od sedam predviđenih natječaja iznose 50 mil. dolara, a za dodjelu sredstava je zaduženo posebno projektno tijelo koje su osnovali IRENA i ADFD, koje i upravlja ukupnim raspoloživim sredstvima od 350 mil. dolara. Pri tome se u jednom natječaju za jedan projekt može dodijeliti 5 – 15 mil. dolara, čime se može pokriti najviše do 50% vrijednosti pojedinog projekta, piše američki portal ‘Renewable Energy World’.

Natječaji su započeli 2012, kada su održana prva tri i kada je dodijeljeno ukupno 144 mil. dolara za 15 projekata u 14 zemalja. Tim su sredstvima izgrađene elektrane ukupne snage 67,6 MW. Neki od tih projekata su geotermalne elektrane u Iranu i na Sv. Vincentu i Grenadinima, male hidroelektrane u Ekvadoru i Argentini, kombinacija sunčane elektrane i vjetroelektrane na Antigvi i Barbudi i Zelenortskom Otočju, sunčane elektrane i solarni toplinski sustavi na Kubi, u Senegalu, Sijera Leoneu, Maliju i Burkini Faso, kombinacija vjetroelektrane i male hidroelektrane u Mauritaniji, elektrana na biomasu na Samoi i elektrana na otpad na Maldivima.

Related Posts