Cijena nafte u ponedjeljak se na svjetskim tržištima spustila na najnižu razinu u šest mjeseci nakon novih potvrdi o daljnjem rastu ionako već prekomjerne opskrbljenosti tržišta i zbog slabih podataka iz kineskog gospodarstva, te je na putu najvećeg pada u trećem kvartalu od 2008. godine.

Barel sirove nafte na londonskom tržištu pojeftinio je za 1,17 dolara, na 51,04 dolara. Ranije mu je u jednom trenutku cijena pala na 50,85 dolara, najnižu razinu od 30. siječnja. Od početka trećeg kvartala cijena barela smanjena je već za gotovo 20 posto, pa je na putu da zabilježi najveći pad u tri mjeseca od srpnja do rujna od 2008. godine. Nafta na američkom tržištu pojeftinila je 75 centi, na 46,37 dolara za barel. Ranije mu je cijena nakratko skliznula na 46,35 dolara, najnižu razinu u četiri mjeseca. U srpnju je nafta na tom tržištu pojeftinila za 20,8 posto, što je najveći mjesečni pad njezine cijene od listopada 2008. godine.

Anketa Reutersa prošlog je tjedna pokazala da je naftna proizvodnja članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u srpnju dosegnula najvišu mjesečnu razinu u novijoj povijesti. Saudijska Arabija i ostali ključni članovi OPEC-a ne pokazuju znakove popuštanja svoga fokusa s obrane tržišnog udjela, umjesto cijena koje su od početka ove godine pale za devet posto. Izostanak OPEC-ova plana da pripremi teren za povratak većih isporuka iranske nafte dodatno je pak povećao neizvjesnost u vezi isporuka. Iran očekuje da će povećati proizvodnju za 500.000 barela dnevno čim mu sankcije budu ukinute te za daljnjih milijun barela dnevno kroz nekoliko mjeseci, kazao je ministar nafte Bijan Zanganeh. “Čini se da se tržište ponovno fokusira na situaciju s opskrbom… među teškoćama je to što se Iran možda vraća na tržišta a ne postoje očiti znaci da će OPEC napraviti prostora za njega”, kazao je Ric Spooner, glavni tržišni analitičar u CMC Marketsu.

U fokusu su danas bili i novi pokazatelji iz Kine, ovoga puta iz sektora proizvodnje, kojeg su u srpnju pritisnuli pad potražnje i domaće i inozemne. Ti su najnoviji pokazatelji dodatno pridonijeli zabrinutostima u vezi kineskog gospodarstva, nakon 15-postotnog pada cijena dionica na kineskim tržištima u ovome tromjesečju. Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 50,50 dolara, što znači da je skliznula za 95 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts