Home Hrvatska Još nije stigao informacijski sustav o EU fondovima

Još nije stigao informacijski sustav o EU fondovima

by admin

Zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić (HDZ) kritizirala Ministarstvo regionalnog razvoja i regionalnih fondova, tvrdeći da ponovno kasni s uspostavom informacijskog sustava za upravljanje fondovima EU-a za programsko razdoblje 2014-2020.

Zastupnica Maletić navodi u tekstu poslanom medijima da je početkom svibnja ove godine Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo otvoreni poziv za nadmetanje u vrijednosti od 20,7 milijuna kuna bez PDV-a, za obavljanje „Usluge uspostave agilnih provedbenih timova za oblikovanje, razvoj, isporuku, upravljanje, reviziju i održavanje IKT rješenja po mjeri za upravljanje ESI fondovima 2014-2020“. “Iza složenog naziva ove nabave krije se uspostava informacijskog sustava upravljanja (MIS) za razdoblje 2014-2020, što je jedan od preduvjeta za pozitivnu procjenu usklađenosti sustava financijskog upravljanja i kontrole uspostavljenog za provođenje EU fondova iz razdoblja 2014-2020 odnosno pojednostavljeno rečeno za akreditaciju”, kaže Maletić. “Zašto je ovaj natječaj objavljen tek sad, u trenutku kad je informacijski sustav trebao biti u punoj funkciji i kada se, prema riječima nadležnog ministra, kreće s postupkom procjene usklađenosti koji će provesti Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA)? Kako Vlada uopće misli provesti postupak procjene usklađenosti, ako tek sada kreće projekt izgradnje obveznog informacijskog sustava?”, kaže Maletić.

Maletić tvrdi da se ponavlja situacija s kašnjenjem uspostave informacijskog sustava za prvih šest mjeseci članstva, u drugoj polovici 2013. godine. Dodaje da je zbog tog kašnjenja kasnila i isplata predujma iz europskog proračuna od 150 milijuna eura, koji su dobiveni tek u travnju 2014. umjesto do kraja 2013. Osim toga, dodaje da se informacijski sustav razvijen za prvih šest mjeseci članstva u EU-u sada pokazuje neupotrebljiv za novo programsko razdoblje 2014-2020 budući da se sada kreće ponovno u izradu potpuno novog sustava. Također tvrdi da Ministarstvo Ministarstvo regionalnog razvoja i regionalnih fondova namjerava procjenu usklađenosti provesti na pojednostavljenom informacijskom sustavu koji predstavlja prijelazno rješenje do uspostave novog sveobuhvatnog informacijskog sustava i pita koliko košta to prijelazno rješenje na kojem se trenutno radi kako bi se mogao pokrenuti postupak procjene usklađenosti i hoće li EK pristati na djelomičnu usklađenost s propisanim kriterijima vezanim uz informacijski sustav.

Related Posts