Još je jedan sektor u kojem se Kosovo spaja s Albanijom

Nova infrastruktura
Kosovo i Albanija složile su se o stvaranju zajedničkog digitalnog koridora 5G mreže, a memorandum koji je 2. listopada potpisan u skladu je sa sporazumom iz Bijele kuće postignutim između Kosova i Srbije, tvrde dužnosnici iz kosovskog Ministarstva ekonomije i zaštite okoliša.

Tim sporazumom o ekonomskoj normalizaciji Kosovo se obvezalo da će zabraniti upotrebu 5G mreže, u sklopu svoje mrežne infrastrukture, koja je nabavljena od nepouzdanih kupaca. Pri tome se podrazumijeva da je riječ o opremi kineske kompanije Huawei, čije korištenje SAD pokušava zaustaviti.

Kako je poznato, 5G mreža predstavlja posljednju generaciju za povezivanje s internetom, koja omogućavaju brzi prijenos podataka i veću brzinu prilikom njihovog preuzimanja. Ta se tehnologija na globalnoj razini počela primjenjivati 2019. godine. Od travnja 2019. godine 224 operatera u 88 zemalja počelo je s primjenom 5G tehnologije.

Na Kosovu i u Albaniji, 5G mreža još nije dostupna korisnicima pametnih telefona, niti su završene procedure za izdavanje licencija za korištenje potrebnih radio frekvencija, objašnjava Radio Slobodna Europa (RSE).

Uran Haxha, glasnogovornik Ministarstva ekonomije i zaštite okoliša Kosova, u izjavi za RSE kaže da je sporazum u Washingtonu potpisan prije konačnog nacrta memoranduma za formiranje 5G digitalnog koridora, koji je Kosovo potpisalo s vladom Albanije, odnosno s albanskim Ministarstvom energetike i infrastrukture. “Naravno, sve je usaglašeno i pobrinuli smo se da se Kosovo pridržava washingtonskog sporazuma i da ovim memorandumom ne krši niti jednu točku sporazuma”, rekao je Haxha. Driart Elshani, stručnjak za telekomunikacije, kaže da bi memorandum o stvaranju digitalnog koridora 5G trebao biti u okviru europskog sporazuma o koridoru 5G. On dodaje da bi vlade Kosova i Albanije trebale pojačati napore kada je riječ o integraciji u 5G koridor Europske unije.

“Sporazumom o stvaranju 5G digitalnog koridora između Kosova i Albanije postavljaju se temelji za 5G komunikaciju u budućnosti što je važno za ekonomski razvoj obje zemlje. EU ima sporazum o koridoru 5G u koji Kosovo i Albanija do sada nisu bili uključeni. Razvoj 5G koridora u europskoj mreži je važan jer jamči integraciju unutar Europske unije s ciljem ekonomskog razvoja”, kaže Elshani.

Kako što je poznato, Sjedinjene Američke Države traže od mnogih zemalja diljem svijeta da se usprotive kineskoj kompaniji Huawei i njenom 5G mrežnom sustavu. Washington je tu kompaniju stavio na crnu listu jer veruje da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti, te da koristi 5G tehnologiju za špijuniranje u korist kineske vlade. Philip Kosnett, veleposlanik SAD-a na Kosovu, u razgovoru za RSE 21. rujna rekao je kako zna da je vlada Kosova ranije jasno stavila do znanja da razumije američku zabrinutost u vezi s Huaweijem i da neće nabavljati nikakvu tehnologiju za Telekom Kosova koju nudi ta kineska kompanija.

U memorandumu potpisanom u Tirani Kosovo i Albanija dogovorili su suradnju u izradi nacrta politika i programa za razvoj 5G mreže, u postavljanju standarda za sigurne mreže utemeljene na najboljoj praksi Europske unije i drugih međunarodnih organizacija.

Također, dvije strane su se obvezale da će razviti digitalni koridor Priština-Tirana zasnovan na 5G tehnologiji. Predviđeno je da na početku korištenja tom mrežom bude pokrivena autocesta Ibrahima Rugove, koja s Kosova vodi do granice s Albanijom, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments