Jonhson želi migrante vraćati brodovima u Libiju

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je u četvrtak da podupire prijedlog o “vraćanju” brodova s migrantima u Libiju “kako ne bi ušli u Italiju”, a takva bi mjera, rekao je, imala “učinak odvraćanja”.

Istodobno, britanski brod Enterprise koji sudjeluje u europskoj pomorskoj operaciji Sophia protiv krijumčarenja ljudi blizu Libije, sudjelovao je u četvrtak u spasilačkim operacijama u kojima je spašeno 750 migranata, priopćila je talijanska obalna straža.

Od početka godine je više od 129.000 migranata stiglo na talijansku obalu, što je za 5 posto više nego 2015., navodi talijansko ministarstvo unutarnjih poslova. Migranti koji se ukrcavaju na nesigurna plovila, izloženi su ispušnim plinovima iz brodskog motora, pothlađivanju i dehidraciji, zbog čega umiru nakon manje od 12 sati provedenih na moru. U četvrtak je Enterprise pronašao truplo na jednom gumenom čamcu.

U takvoj situaciji, “mi u Velikoj Britaniji smo odlučni pomoći Italiji i priznajemo da je to europski problem”, rekao je na tiskovnoj konferenciji zajedno s talijanskim kolegom Paolom Gentilonijem u Firenci. “Osobno mislim da bi te brodove trebalo vraćati što bliže libijskoj obali kako ne bi došli u Italiju” i kako bi operacija imala “veći učinak odvraćanja”, dodao je Johnson.

Brodovi koji sudjeluju u operaciji Sophia ovlašteni su da zaustave brodove kojima krijumčari prevoze migrante u međunarodnim vodama, što se redovito ne događa, nego se nađu u situaciji da ih spašavaju.

U razgovoru koji je u četvrtak dao za talijanski dnevnik La Stampu, UN-ov izaslanik u Libiji Martin Kobler rekao je da u toj zemlji barem 235.000 migranata čeka na ukrcaj za Italiju.

You may also like

0 comments