Johnson upozorio na provokatore zastrašivanja Brexitom

Boris Johnson koji se nedavno priključio pristašama “Brexita”, upozorio je u nedjelju na “sramotne” manipulacije “agenata projekta zastrašivanja” kojih, po njegovu mišljenju, ima među pristašama ostanka Velike Britanije u Europskoj uniji.

Konzervativni gradonačelnik Londona je u priopćenju kritizirao privremeno razrješenje Johna Longwortha s dužnosti glavnog ravnatelja Britanske trgovinske komore (BCC) koje su, po njegovoj ocjeni, organizirano vodili “agenti projekta zastrašivanja”.

Longworth je, kako prenosi Financial Times, razriješen pošto se u četvrtak “u svoje ime” očitovao za izlazak Velike Britanije iz EU-a u prigodi posjeta njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea britanskoj prijestolnici. “Evo čovjeka koji je, nakon dugog razmišljanja i zahvaljujući bogatom poslovnom iskustvu, došao do zaključka da bi bilo bolje izaći” iz EU-a, istaknuo je Boris Johnson koji se zauzima da se Britanci na referendumu 23. lipnja izjasne za izlazak Velike Britanije iz bloka 28 zemalja. “Njegova osuda je odraz stvarnosti (…) sramotno je da se morao povući”, naglasio je Johnson čiji je prelazak u tabor euroskeptika rasplamsao stare podjele u vezi s Europom u Konzervativnoj stranci.

Službe premijera Davida Camerona, koji je pak sklon ostanku zemlje u EU-u, objavile su da Downing Street nije pritiskao BCC da Longworth privremeno ode s dužnosti. I Johnson je u nedjelju na BBC-ju odbio tu pretpostavku u prvom velikom televizijskom intervjuu otkako se priključio pristašama “Brexita”. U toj prigodi je više puta optužio eurofile da namjerno preuveličavaju gospodarski rizik od izlaska zemlje iz EU-a.

Usto je “Brexit” usporedio s bijegom “iz zatvora u kojemu je tamničar slučajno ostavio otvorena vrata”. Zatvorenici “mogu u daljini vidjeti predjele obasjane suncem, ali se pribojavaju opasnosti koje ih očekuju vani. A to bi, zapravo, bilo sjajno i velik teret bi pao s leđa naših tvrtka”, rekao je.

Johnson, koji nije htio govoriti o osobama, izjavio je da u slučaju pobjede njegova tabora “sigurno” ne želi zamijeniti Camerona na premijerskoj dužnosti. “Koliko znam, nijedan predsjednik europske države (ili vlade) nije dao ostavku nakon referenduma u zadnjih dvadeset godina. Sve su to gluposti”, istaknuo je. “Važno je, dodao je, da danas imamo zlatnu priliku da odbacimo potpuno nedemokratski regulatorni i zakonski teret”.

You may also like