Johnson se vratio na posao

Drugi val
Budući je prebolio covid-19 i vraća se na dužnost u ponedjeljak premijer Boris Johnson pred velikom je dilemom: kako ublažiti mjere zaštite od koronavirusa koje uništavaju britansko gospodarstvo, a pritom ne izazvati novi val epidemije.

Johnson (55), vratio se u Downing Street gotovo mjesec dana otkako je bio pozitivan na testu za covid-19 koji mu je ugrozio život i liječio se na odjelu intenzivne skrbi na vrhuncu koronakrize.

Njegova vlada, stranka, ali i stručni savjetnici podijeljeni su u stajalištima o tome na koji način ponovno pokrenuti peto svjetsko gospodarstvo, makar i u smanjenom obimu. Johnsonov zamjenik, ministar vanjskih poslova Dominic Raab, rekao je da će održavanje fizičkog razmaka među ljudima još neko vrijeme biti na snazi. Prema Raabu, Johnson nestrpljivo čeka da ih promijeni.

Ujedinjena Kraljevina jedna je od europskih država najteže pogođenih pandemijom, a možda čak i najteže, piše Reuters i podsjeća da je u nedjelju broj žrtava narastao na 20.732 u bolnicama. No učinak mjera samoizoalcije stanovništva u njihovim domovima jest da zemlji prijeti najdublja recesija u tri stoljeća i najveći dug od Drugog svjetskog rata.

Na početku epidemije Johnosn je oklijevao nametnuti drakonske mjere zadržavanja stanovništva u kućama, ali odluku je promijenio kada su projekcije govorile da bi četvrt milijuna stanovnika Ujedinjene Kraljevine mogao umrijeti od epidemije.

Od 23. ožujka kada su mjere uvedene, Johnsonova vlada na meti je kritika oporbenih stranaka i nekih liječnika zbog ograničenih kapaciteta testiranja na covid-19 i manjka zaštitne opreme za medicinsko osoblje koje liječi oboljele.

Čelnik oporbenih laburista Keir Starmer, nasljednik veterana socijalista Jeremyja Corbyna, požuruje Johnsona da predstavi kalendar i način popuštanja mjera, a takva pitanja postavljaju i donatori Konzervativne stranke. “Samo djelovati kao da se nikakva rasprava ne vodi nije vjerodostojno”, napisao je Starmer u otvorenom pismu Johnsonu.

Starmer napominje da je vlada reagirala presporo kada je trebalo nametnuti stanovništvu mjere ostanka u domovima, zatim je reagirala presoro u testiranju te konačno nabavi zaštitne opreme za bolnice i medicinsko osoblje.

Johnson treba objaviti nove mjere za ublažavanje izolacije početkom ovog tjedna, piše list Daily Telegraph.

Broj umrli od covida-19 u bolnicama diljem Velike Britanije dosegnuo je 20.732 u nedjelju, što je za 413 više u 24 sata, odnosno bio je to najmanji rast u travnju. Ukupno je do 25. travnja testirano 29.058 ljudi. Prema statistikama UK je u cijelom svijetu peta najteže pogođena država pandemijom, nakon Sjedinjenih Država, Italije, Španjolske i Francuske.

Međutim, ukupan broj umrlih u UK-u mogao bi biti mnogo veći jer se statistički podaci sporo objavljuju o smrtima izvan bolnica – primjerice u domovima za stare i nemoćne. Stephen Powis, ravnatelj Nacionalnog javnog zdravstva u Engleskoj, rekao je da pad broja oboljelih od koronavirusa u bolnicama jasno pokazuje da mjere očuvanja socijalnog razmaka među ljudima smanjuju prijenos virusa i širenje epidemije.

You may also like

0 comments