Johnson o kemijskom napadu: svi dokazi ukazuju na Asadov režim

Svi dokazi ukazuju na režim Bašara al-Asada nakon kemijskog napada u kojem su u utorak poginule 72 osobe u Siriji, izjavio je u srijedu britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

“Svi dokazi koje sam vidio sugeriraju da je Asadov režim upotrijebio ilegalno oružje uz punu svijest protiv vlastitog naroda”, kazao je Johnson na međunarodnoj konferenciji o budućnosti Sirije u Bruxellesu.

“To je potvrda da se radi o barbarskom režimu za koji je, po nama, teško zamisliti da bi imao i najmanji autoritet u Siriji nakon završetka sukoba”, ocijenio je britanski ministar.

U “kemijskom” napadu na grad Idlib, na sjeverozapadu Sirije, poginule su 72 osobe, među kojima 20 djece, po najnovijim podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava u srijedu.

Napad je izazvao val međunarodnih kritika a nekoliko je zapadnih zemalja prozvalo režim Bašara al-Asada. Sirijska je vojska kategorički odbacila optužbe o korištenju kemijskog oružja.

Rusija je međutim rekla da je otrovni plin raspršen iz pobunjeničkog skladišta kemijskog oružja koje je pogođeno u zračnim napadima vojske sirijskog režima.

“Jučer od 11,30 do 12,30 sirijsko zrakoplovstvo napalo je veliko terorističko skladište streljiva i oružja u istočnom dijelu grada Kan Šejkuna”, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konošenkov u priopćenju. “Na tom području bile su radionice za izradu kemijskog oružja”, dodao je.

SAD, Francuska i Velika Britanija predstavile su u utorak navečer nacrt rezolucije kojom se osuđuje kemijski napad u Siriji, u kojem su po novim podacima poginule 72 osobe, i poziva na sveobuhvatnu i brzu istragu, uoči hitnog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a.u

U tekstu se poziva Organizaciju za zabranu kemijskog oružja da što prije predstavi svoje zaključke o napadu.

Također se zahtijeva od Sirije da podnese plan letova i sve informacije o vojnim operacijama u trenutku napada.

Njime se, na kraju, prijeti sankcijama u skladu s poglavljem sedam povelje UN-a.

SAD, Francuska i Velika Britanija namjeravaju staviti tu rezoluciju na glasovanje tijekom sjednice u srijedu u New Yorku.

You may also like

0 comments