Johnson bi mogao uskoro sazvati nove izbore

BBC
Britanski premijer Boris Johnson sazvao je sjednicu vlade kasnije u ponedjeljak na kojoj bi se moglo odlučiti da se od zastupnika zatraži raspisivanje prijevremenih izbora ako će glasati protiv njegova plana za brexit, rekla je politička urednica BBC-ja Laura Kuennsberg.

Kuennsberg se tu referira na očekivani pokušaj oporbenih stranaka i dijela konzervativnih zastupnika da primoraju vladu da od Bruxellesa traži odgodu roka za brexit. Parlament se s ljetne pauze vraća u utorak, a Sky je u ponedjeljak objavio da konzervativci računaju da je barem 19 pobunjenih u njihovim redovima.

Izvor iz tajništva torijevaca otkrio je u ponedjeljak da će svaki konzervativni zastupnik koji glasa protiv vlade biti izbačen iz stranke i neće se moći kandidirati uz druge konzervativce na sljedećim izborima.

Johnson ima samo jedan glas većine u parlamentu sa 650 zastupnika pa bi zbog njegovih prijetnji o izbacivanju zastupnika iz stranke, poput primjerice bivših ministara financija i obrane Philipa Hammonda i Davida Gaukea, moglo doći do novih izbora.

Čelnik oporbenih laburista Jeremy Corbyn kazao je u ponedjeljak da želi izbore i da će njegova stranka spriječiti izlazak bez sporazuma.

You may also like

0 comments