Home Geopolitika John Kerry ne smatra Rusiju egzistencijalnom prijetnjom

John Kerry ne smatra Rusiju egzistencijalnom prijetnjom

by admin

Američki državni tajnik John Kerry ne slaže se s američkim mornaričkim generalom, nominiranim za novog načelnika združenog stožera američkih oružanih snaga, da je Rusija egzistencijalna prijetnja za SAD, rekao je u petak glasnogovornik State Departmenta.

“Državni tajnik ne slaže se s ocjenom da je Rusija egzistencijalna prijetnja za SAD, niti Kina, iskreno govoreći”, rekao je Mark Toner na redovitom briefingu za novinare odgovarajući na pitanje da komentira izjavu generala Josepha Dunforda. “Znate, to su velike sile s kojima surađujemo u nizu pitanja, unatoč nesuglasicama koje možda imamo”, rekao je. “Sigurno je da se ne slažemo s Rusijom i njezinim aktivnostima u regiji, ali je ne smatramo egzistencijalnom prijetnjom.””Moja procjena sada, senatori, je da je Rusija najveća prijetnja za našu nacionalnu sigurnost”, rekao je Dunford u četvrtak pred američkim Senatom.”Ako želite govoriti o naciji koja bi mogla biti egzistencijalna prijetnja za Sjedinjene Države, morao bih pokazati na Rusiju. A ako pogledate njihovo ponašanje, ono je doista alarmantno”, rekao je.

Rusija je po njegovu mišljenju na vrhu popisa sigurnosnih prijetnji za SAD na kojem se nalaze i Kina, Sjeverna Koreja i Islamska država.Toner je kazao da Kerry smatra da je brzo jačanje skupina poput Islamske države, posebice u područjima u kojima vlada bezakonje, egzistencijalna prijetnja. Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest rekao je u četvrtak da američka administracija vodi računa o ruskim destabilizirajućim aktivnostima, ali i da je Dunfordova izjava “njegovo vlastito stajalište i da nužno ne odražava … konsenzualnu analizu predsjednikovog tima za nacionalnu sigurnost.”

Related Posts