John Kerry izašao iz bolnice i pridružuje se pregovorima s Iranom

Američki državni tajnik John Kerry (71) u petak je napustio bolnicu gdje se oporavljao od loma desne noge koji je zadobio krajem svibnja u padu s bicikla u Francuskoj, te je u svom prvom javnom nastupu najavio kako će se krajem lipnja u potpunosti posvetiti pregovorima vezanim za iranski nuklearni program.

“U potpunosti ću biti uključen u te pregovore. I sada sam. Nisam propustio ništa. U pravo ću vrijeme otputovati tamo kako bih utjecao na kritične trenutke u pregovorima. Sada je pred nama mnogo posla”, izjavio je Kerry koji se namjerava uključiti u pregovore s Iranom nakon strateških i gospodarskih razgovora s Kinom koji su zakazani od 22. do 24. lipnja u Washingotnu. “Nakon toga krećem u posljednju fazu razgovora s Iranom”, dodao je Kerry prilikom napuštanja bolnice.Ključno pitanje nakon Kerryjeva pada s bicikla u Alpama bilo je hoće li on utjecati na pregovore s Iranom u kojima šest velikih svjetskih sila pokušava postići dovor s Iranom kako bi on izmijenio svoj nuklearni program u zamjenu za ublažavanje gospodarskih sankcija. SAD i njezine saveznice sumnjaju kako Iran koristi svoj civilni nuklearni program kako bi prikrio razvoj svog nuklearnog oružja, dok Iran opovrgava takve sumnje.

Istovremeno, SAD je u subotu objavio da je premjestio šest zatvorenika iz baze Guantanamo u Sultanat Oman, u okviru napora predsjednika Baracka Obame da zatvori taj vojni zatvor na Kubi.   “SAD je zahvalan vladi Omana na njezinoj humanitarnoj gesti i spremnosti da podrži američke napore oko zatvaranja zatvorske jedinice u bazi Guantanamo”, priopćio je State Department. Svih šest zatvorenika su Jemenci, kažu američki mediji. Sada u pomorskoj bazi Guantanamo ima još 116 zatvorenika.U siječnju je Pentagon objavio da su četiri zatvorenika premještena u Oman a jedan u Estoniju. Ukupno je 2014. 28 zatvorenika premješteno iz Guantanama.

You may also like