Johannes Hahn tvrdi kako se u Makedoniji događa politička osveta

Makedonija se treba izdignuti iznad političke osvete i što prije formirati vladu te deblokirati svoj put u članstvo Europske unije, objavila je EU u utorak u povodu posjeta Skoplju Johannesa Hahna, povjerenika za proširenje, koji se u Skopju sastao sa stranačkim čelnicima, kako bi razmotrili izlazak iz sadašnje političke krize u toj zemlji.

Hahn je u utorak u Skoplje došao uz poruku kako je EU otvorila put Makedoniji nakon summita ovoga mjeseca ali da sat otkucava te je Makedoniji potrebno državništvo. Summit EU-a u ožujku stavio je na Balkan visoko na dnevni red kako bi pokazali da je ta regija, unatoč dugotrajnoj etničkoj napetosti i ožiljcima od ratova u 1990-ima, prioritet za EU, posebice u uvjetima kada Rusija traži način da poveća svoj utjecaj u toj regiji.

Na izvanrednim izborima u prosincu, nacionalistička VMRO-DPMNE osvojila je 51 mjesto a socijaldemokrati 49, pa vladu nije moguće formirati bez stranaka koje predstavljaju etničke Albance, koji čine trećinu stanovništva. Prošlog mjeseca lider Socijaldemokrata Zoran Zaev osvojio je potporu triju stranaka etničkih Albanaca nakon obećanja da će im zakonom omogućiti širu uporabu albanskog jezika, no to je pokrenulo nacionalističke proteste u Skoplju, a predsjednik Đorđe Ivanov odbio je Zaevu dati mandat za formiranje vlade. „Svaki dan koji je izgubio izgubljen je za Makedoniju, za sve njene građane”, izjavo je Zaev nakon sastanka s Hahnom, koji se nije, međutim, sastao s Ivanovom jer se, kako je objavio njegov ured, nalazi na putu.

“Krizu treba riješiti političkim putem, a ova politička kriza ne bi trebao biti pretvorena u međuetničku krizu” rekao je pak nakon susreta s Hahnom Ali Ahmeti, lider albanske Demokratske unije za integraciju (DUI)” Svi bi trebali biti oprezni i ulagati u institucije kako bi one mogle funkcionirati”, dodao je. Tijekom Hahnovog posjeta održan je i prosvjed zbog, kako je rečeno, uplitanja EU u unutarnje stvari Makedonije.

U pokušaju da riješi političku krizu Hahn je 2015., pomogao sklapanju sporazuma između tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog i Zorana Zaeva, čelnika oporbenih socijaldemokratia kojim su izrađene smjernice za izborni proces. Hahn treba u Skoplju pomoći da se održi taj sporazum budući da je Ivanov odbio povjeriti mandat za sastav nove vlade Zaevu unatoč tomu što je uspio osigurati parlamentarnu većinu.

Na izborima u prosincu 2016., održanima dvije godine prije roka, stranka Nikole Gruevskoga VMRO ostvarila je tijesnu većinu, ali nije mogla sastaviti vladu jer nije uspjela obnoviti koaliciju s albanskim strankama. Tada su socijaldemokrati Zorana Zaeva dogovorili koaliciju s albanskim strankama obećanjem da će albanski jezik postati drugi službeni jezik u Makedoniji.

Ivanov, koji je saveznik Gruevskog, odbio je takvu mogućnost i optužio Zaeva da potkopava makedonski suverenitet izjednačujući albansku manjinu s većinskim narodom. Europska unija i Sjedinjene Države pozivaju Ivanova da promijeni odluku.  VMRO svaki dan održava prosvjede, na kojima se tijekom jučerašnjeg dana okupilo 50 tisuća ljudi, kako bi iskazao potporu predsjedniku Ivanovu, a s druge strane raste nezadovoljstvo albanskih stranaka.

Makedonski Albanci, koji čine više od 25 posto od 2,1 milijuna stanovnika Makedonije 2001., se podignuli oružanu pobunu tražeći veća prava. Zapad je pomogao riješiti tadašnji sukob posredujući u donošenju reforma za bolji status Albanaca, no taj sporazum nije zadovoljio nijednu stranu.

0 comments