Joe Biden ne ide u utrku za predsjednika SAD-a

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden rekao je u srijedu da neće biti kandidat Demokratske stranke na izborima za predsjednika 2016., okončavši mjesece neizvjesnosti i uklonivši veliku političku zapreku protukandidatkinji Hillary Clinton. “Iako neću biti kandidat, ipak neću biti tih”, rekao je Biden u vrtu Bijele kuće, u društvu predsjednika Baracka Obame i svoje supruge Jil.

Odlučivši da ne sudjeluje u utrci za predsjednika, 72-godišnji Biden čini se da je podlegao vlastitim sumnjama u pogledu toga jesu li on i njegova obitelj spremni za napornu kampanju jer još uvijek tuguju za svojim sinom Beauom koji je umro od raka mozga u svibnju. Njegov sin je tražio od njega da se uključi u utrku za izbor predsjednika.

Ankete su pokazale da je Clinton počela padati popularnost što je otvorilo vrata kasnoj Bidenovoj kandidaturi. Clinton je međutim nakon rasprave 13. listopada okrenula ozračje popularnosti u svoju korist i prekinula glasove o tome da je ranjiva. Potpora Hillary Clinton među Demokratima skočila je za 10 posto upravo nakon rasprave u listopadu, pokazala je nedavna anketa Reutersa/Ipsosa. Ona ima potporu oko 52 posto ispitanika, zatim slijedi Sanders sa 27 posto. Potpora Bidenu pala je za šest posto i sad je 13 posto.

Biden se već dvaput prije natjecao za predsjednika, a i bio je američki senator iz Delaware više od tri desetljeća. Joe Biden je popularan kod bijelaca iz radničke klase i mogao bi imati važnu ulogu na izborima ako se odluči biti demokratskim kandidatom. U utrci za nominaciju demokratskog kandidata je i bivši guverner Marylanda Martin O’Malley i bivši guverner Rhode Islanda Lincoln Chafee. Biden je bio kandidat za predsjednika SAD-a 1988. i 2008. a oba je puta rano ispao iz predsjedničke utrke.

You may also like