Joachim Gauk pozvao Hrvatsku neka se suoči sa svojom prošlošću

Berlin – Njemački savezni predsjednik Joachim Gauck potakao je Hrvatsku da preuzme ključnu ulogu u razvitku i pomirenju na jugoistoku Europe.

„Njemačka želi samouvjerenu, spremnu na reforme i prosperirajuću Hrvatsku kao prisnog partnera u Europskoj uniji“, rekao je Gauck prilikom objeda povodom nastupnog posjeta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Berlinu. Njemačka želi i Hrvatsku „koja će preuzeti svoju ključnu ulogu u jugoistočnoj Europi“, naglasio je njemački predsjednik. Imajući u vidu gospodarsku krizu koja u Hrvatskoj traje već godinama, a koja ima dramatične društvene posljedice i zbog koje mladi i dobro obrazovani ljudi napuštaju Hrvatsku, Gauck je pozvao hrvatsku predsjednicu da „potakne izgradnju pravne države, borbu protiv korupcije, modernizaciju gospodarstva i osiguravanje održivih javnih financija“.  S obzirom na sporo zacjeljivanje rana nastalih ratom na području bivše Jugoslavije njemački predsjednik je pozvao svoju hrvatsku kolegicu da se zauzme za „pomirenje, dijalog i suradnju u regiji“.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas se u Berlinu sastala s njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom i kancelarkom Angelom Merkel. S predsjednikom Gauckom razgovarala je o gospodarskoj, trgovačkoj, kulturnoj i turističkoj suradnji, a s kancelarkom Merkel o mogućnostima jačanja hrvatsko-njemačke suradnje, posebice na području gospodarstva i znanosti. Njemački predsjednik hrvatsku je predsjednicu srdačno pozdravio nešto prije podneva ispred dvorca Bellevue. Prvi je to susret prve hrvatske predsjednice s njemačkim predsjednikom. Uza zastave Njemačke, Hrvatske i Europske unije, hrvatska predsjednica primljena je uza sve državničke počasti. “Naše dvije zemlje su vrlo povezane” rekao je predsjednik Gauck. “Povezuje nas i više od dvije stotine tisuća građana Njemačke hrvatskog porijekla. Oni značajno pridonose njemačkom gospodarstvu. Mnogi od njih su ovdje pronašli domovinu. Povezuju nas i brojni njemački građani koji kao turisti posjećuju Hrvatsku. Gauck je podsjetio na napore koje je Hrvatska uložila da bi prije dvije godine ušla u EU. Istaknuo je ulogu Hrvatske kao lidera u regiji, kao primjer susjednim zemljama. “Hrvatska je spoj i veza EU s drugim zemljama Balkana” rekao je.

Hrvatska predsjednica istaknula je kako je Berlin prva prijestolnica koju posjećuje nakon posjeta Bosni i Hercegovini. – Time sam željela uputiti jasnu poruku kao potvrdu iskrenog prijateljstva Hrvatske i Njemačke – kazala je Kolinda Grabar-Kitarović. “Hrvatska prepoznaje ključnu ulogu Njemačke u sveukupnim gospodarsko-društvenim kretanjima u Europi i želimo ojačati naše odnose. Hrvatska zna gdje pripada i tko su joj prijatelji. Njemačka je uvijek bila uz Hrvatsku vjerujući u naše sposobnosti. Držim, da će tako, zaslugom naše vjerodostojnosti, i ostati” kazala je hrvatska predsjednica.Kancelarka Merkel i predsjednica Grabar-Kitarović, kako je priopćio njezin glasnogovornik Luka Đurić, posvetile su se stanju u jugoistočnoj Europi.

Kancelarku su zanimale predsjedničine ocjene posjeta Sarajevu i susreta s visokim dužnosnicima država jugoistočne Europe. Naglašen je značaj inicijativa koje pružaju potporu europskom putu država jugoistočne Europe.