Ježić još nije uplatio novac u proračun

Robert Ježić, svjedok na suđenju Sanaderu, još nije uplatio pet milijuna eura, polovinu iznosa koji je, prema optužnici i kasnije potvrđenoj presudi, došao iz MOL-a i bio mito za Sanadera, kako bi on omogućio MOL-u da preuzme upravljačka prava nad Inom, piše Večernji list.

Ježić je svjedočio dva puta i oba se puta obvezao da će sporni novac deponirati u roku od 30 dana na poseban račun suda. Međutim, to nije učinio, a kako je u međuvremenu presuda protiv Sanadera postala pravomoćna, taj se novac po sili zakona trebao oduzeti kao protupravno stečena imovinska korist. No to se do danas nije dogodilo jer je, po Ježićevim tvrdnjama, novac deponiran na računu njegove tvrtke u Švicarskoj, piše Večernji list. U međuvremenu je Ježić odluku o povratu pet milijuna eura pokušao osporiti pravnim putem, a sudeći po tome što novac do sada nije uplaćen u državni proračun, to mu očito dobro uspijeva.

S druge strane, na taj novac kao da su zaboravili svi osim Sanadera, koji povremeno iz zatvora javnost podsjeti na Ježića i njegovo lažno obećanje. Posljednji je put to učinio prošli tjedan, a nakon toga se od mjerodavnih institucija doznalo sljedeće: “Na Županijskom sudu u Zagrebu tvrde da nisu nadležni za naplatu tog novca te lopticu prebacuju na tužiteljstvo”.

U USKOK-u kažu da je za to nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Tamo pak kažu da je zagrebački ODO, postupajući po pravomoćnoj i ovršnoj presudi Županijskog suda u Zagrebu kojom je trgovačkom društvu Dioki Holding AG naloženo da RH plati pet milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, preko međunarodne pravne pomoći uputio zamolnicu nadležnom pravosudnom tijelu Švicarske, radi naplate tog iznosa. U ODO-u ne kažu što su im Švicarci odgovorili, a praksa pokazuje da se neke stvari preko međunarodne pravne pomoći mogu rješavati i više godina. U međuvremenu, Ježić se od svih problema u Hrvatskoj – kako poslovnih tako i sudskih – sklonio u Švicarsku. Tamo se, prema zadnjim informacijama, liječi. A zbog njegovih problema sa zdravljem zapeo je i postupak koji je njemu, Sanaderu te Ivanu Mravku trebao početi na zagrebačkom Županijskom sudu.

Riječ je o aferi HEP – Dioki, optužnica je potvrđena još u rujnu 2013., a suđenje je trebalo početi u srpnju 2014. Ježić je do tada dva puta bio operiran, a liječnici su ustanovili da je usprkos tome sposoban za suđenje. No od tada do danas stvari su se zakomplicirale jer ozbiljnih zdravstvenih problema ima i Mravak. S obzirom na sve to, neizvjesno je kada će to suđenje početi te hoće li, kada počne, postupak za Mravka i Ježića biti razdvojen. Inače u tom se slučaju Mravka, bivšeg prvog čovjeka HEP-a, tereti da je na Sanaderov poticaj pogodovao Ježićevim tvrtkama, i to tako da je Dioki grupi davao struju po jeftinijoj cijeni od tržišne. Mravka se tereti i da je na Sanaderov poticaj Ježiću dao zajam od 15 milijuna kuna.