Home Hrvatska Jesu li se dužnosnici Kukuriku vlasti urotili radi prijevare renomirane austrijske tvrtke?

Jesu li se dužnosnici Kukuriku vlasti urotili radi prijevare renomirane austrijske tvrtke?

by admin

Kao što je naš portal pisao jučer, u posjedu smo serije dokumenata koje pokazuju nepravilnosti glede pogodovanja ministra Ranka Ostojića dijelu investitora na štetu drugoga dijela investitora, ali i poreznih obveznika. Priču nastavljamo dalje. Naime, u nepravilnosti i oštećivanje proračuna na prostoru od 68 000 kvadratnih metara uključili su se i neki istaknuti članovi SDP-a.

Jučer smo pisali o za državu i državni proračun štetnoj odluci Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, a danas smo zaprimili informacije kako su Trgovački centar Zagreb d.o.o. i Shopping city Zagreb d.o.o.  za pomoć u rješavanju svojih problema angažirali nekadašnjeg ministra Rolanda Žuvanića, koji je ostvario niz kontakata sa SDP-ovim političarima. U posjedu smo informacije kako je Ingrid Antičević Marinović kao predsjednica Kluba zastupnika SDP-a vrlo često Rolandu Žuvanićem i Peteru Hasslacheru, koji je do prošle godine bio direktor društva Shopping city Zagreb d.o.o, obečavavla pomoći u rješavanju problema s visinom cijene zemljišta za koju je dio investitora preuzeo obvezu otkupiti je iz javnoga vlasništva.

Kako su neki mediji i ranije izvještavali navedene tvrtke i investitori u West Gate u posljednje 4 godine nisu štedjeli novaca za plaćanje lobista koji su im trebali pomoći da zemljišta dobiju po puno povoljnijim uvjetima, a na račun poreznih obveznika. Podsjetimo, 68 000 kvadrata će se prema odluci Državnog ureda prodati dijelu investitora po 40 EUR po kvadratnom metru, umjesto za 200 EUR po kvadratnom metru, kao što je bila ugovorna obveza.

Procjena 1

Povjerenstvo2

Ranije je AUDIO u vrijeme vlasti Kukuriku koalicije naručio procjenu kojom je prvotno snizio vrijednost na 5 milijuna EUR, a onda nakon par tjedana i dopunu iste procjene od istog vještaka kojom je ista smanjena na manje od 1 milijun EUR. Tada podršku ovakvoj odluci dao je Neven Mimica, ali i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Također smo došli u posjed  posjed kaznene prijave koju obrađuje DORH, a koju su podnijela braća Thomas i Bernhard Braunsberger protiv ostatka investitora u trgovački centar West Gate. Braunsbergeri su krajem 2005 godine kupili udjele u tvrtki Trgovački centar Zagreb d.o.o. od ostatka ulagača koji su od 2000. godine započeli sa razvojem projekta i otkupom zemljišta, a koji su okupljeni u društvo Focus Invest. Time su Braunsbergeri postali najveći pojedinačni financijski ulagač u centar West Gate. Kako se vidi iz kaznene prijave eminentni austrijski gospodarstvenici među ostalima braća Rauch vlasnici istoimene proizvodnje sokova, Achammer čija je tvrtka projektirala West Gate, Guido Schmidt Chiari i naš domaći arhitekt Otto Barić, sin istoimenog trenera, Braunsbergerima su prodali 50% udjela u tvrtki i projektu, dovevši ih u zabludu i počinivši prijevaru.

Naime, ugovorno su im jamčili da su vlasnici svog zemljišta, uključujući i parcele koje do danas su u vlasništvu Republike Hrvatske, za što su braća Braunsberger de facto platila 125 EUR po kvadratu preuzimanjem udjela. Dodatno, kako bi im prikazali da je projekt atraktivan i vrlo isplativ jamčili su im kako će svi troškovi infrastrukture, uključujući i komunalni doprinos biti najviše 4.5 milijuna EUR. Problem je u tome da su vlasnici Focus Investa znali da je grad Zaprešić već 2004 godine povisio komunalni doprinos na 100 Kuna po kubiku, i da su ukupni troškovi doprinosa i priključaka bili veći od 24 milijuna EUR.

Do današnjeg dana, kroz dokapitalizacije, braća Braunsberger su izgurana iz odlučujuće većine u društvu, a njihovi partneri čine sve kako državi ne bi morali isplatiti adekvatnu cijenu za zemljišta koja godinama koriste, a koju su im Braunsbergeri još 2005. godine isplatili po 125 eur po kvadratu. Nakon ovih saznanja otvara se pitanje što o sumnji na prijevaru i namjeri oštećivanja javnog proračuna znaju spomenuti politički akteri poput Ingrid Antičević Marinović, Nevena Mimice i Ivana Vrdoljaka?

KP1

ugovor 2 ugovor 3 Ugovor 4 ugovor 5 ugovor 6 Ugovor 7

Related Posts