Jesu li Šešeljevi odvjetnici potkupljivali svjedoke?

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je objavio u utorak uhidbene naloge za dvojicu odvjetnika Vojislava Šešelja i njemu bliske osobe, optuživši ih za potkupljivanje svjedoka. Odvjetnici Petar Jojić, Vjerica Radeta i Jovo Ostojić ” su optuženi za nepoštivanje suda pod sumnjom da su prijetili, zastrašivali i pokušali podmiti dvojicu svjedoka”, navodi ICTY.

Ti uhidbeni nalozi su tajno predani u siječnju ove godine, ali vlasti Beograda ih nisu primijenile, pa ih je ICTY odlučio objaviti. Prema ICTY Jojić i Ostojić su nedozvoljeno kontaktirali svjedoke u procesu Šešelju. Šešelj odgovara na optužbe za etničko čišćenje nad Hrvatima, Muslimanima i drugim nesrbima tijekom rata 1990 -ih godina. Prvi svjedok je trebao, bez uvida u tekst, potpisati izjavu koju je sastavila Šešeljeva obrana.

Odvjetnica Radeta se približila drugom svjedoku i rekla mu da će mu Šešeljevi branitelji “pomoći” ukoliko promijeni iskaz i prijeđe na stranu obrane. On je zatim primao 500 eura mjesečno, koje je isplaćivala Srpska radikalna stranka. Kao i prethodni svjedok morao je memorirati iskaz koji bi dao ICTY-ju. ICTY je u utorak zatražio da Srbija što prije prebaci troje osumnjičenih za podmićivanje u Den Haag. Šešelju je prošle godine dozvoljeno da se u očekivanju presude vrati u Srbiju na liječenje raka.

Srbijanski ministar zadužen za suradnju s ICTY-jem Rasim Ljajić je rekao da je potpuno neočekivana i iznenađujuća objava ICTY-ja u utorak. “Očekivali smo da će izricanje presude Šelelju biti objavljeno ove godine i najlogičnije je bilo da se ovim ljudima za nepoštovanje Tribunala sudi kada bude izricana presuda Šešelju”.

You may also like