Jeruzalem dobiva američko veleposlanstvo

 Radnici su u ponedjeljak u Jeruzalemu postavljali prve smjerokaze prema američkom veleposlanstvu koje se otvara 14. svibnja po odluci Donalda Trumpa koju je Izrael ocijenio povijesnom a velik dio međunarodne zajednice ju je osudio.
Radnici u narančastim radnim odijelima na ljestvama su postavljali na ulici ploče s oznakom “veleposlanstvo Sjedinjenih Država” na hebrejskom, arapskom i engleskom, izvijestio je novinar AFP-a.

Američki predsjednik Donald Trump je, prekinuvši s američkom diplomatskom tradicijom i usprkos međunarodnom konsenzusu, objavio 6. prosinca odluku o priznanju Jeruzalema izraelskom prijestolnicom i premještanju veleposlanstva koje je trenutačno u Tel Avivu.

Veleposlanstvo će se uz veliku pompu službeno otvoriti idućeg tjedna kada se obilježava 70. godina od stvaranja izraelske države. Veleposlanstvo će, u smanjenom obimu, u početku biti u kompleksu sadašnjeg američkog konzulata u Jeruzalemu dok se ne izgradi stalno veleposlanstvo, za što će trebati vremena, objavio je State Department.

Trumpova jednostrana odluka je oduševila Izraelce i razgnjevila Palestince koji žele da istočni Jeruzalem bude prijestolnica njihove buduće države i zato u njoj vide prijetnju svojim težnjama. Pitanje istočnog Jeruzalema je jedno od najtežih u izraelsko-palestinskom sukobu.

“Jeruzalem je vječna prijestolnica židovskog naroda i svijet počinje priznavati tu stvarnost”, rekao je izraelski gradonačelnik Jeruzalema Nir Barkat, a prenosi njegov ured za medije.

Visoki palestinski dužnosnik Saeb Erakat pozvao je pak u priopćenju “čitav diplomatski zbor, civilno društvo i vjerske vlasti na bojkot” otvorenja.

Oni koji dođu na otvorenje veleposlanstva “šalju lošu poruku da odobravaju očito kršenje međunarodnog prava i neotuđivih prava palestinskog naroda”, rekao je.

Izrael je 1967. okupirao istočni Jeruzalem, palestinski dio grada i zatim ga anektirao. Čitav Jeruzalem smatra svojom “nedjeljivom” prijestolnicom.

You may also like