Jeremić: Skanalozno je što promatrači OESS-a neće pratiti izbore u Srbiji

Kandidat za predsjednika Srbije, bivši srbijanski šef diplomacije i donedavni predsjedajući Opće skupštine UN-a Vuk Jeremić ocijenio je “skandaloznim” što misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) neće nadzirati provođenje predsjedničkih izbora u Srbiji.

Jeremić je ocijenio za portal “Južne vijesti” da je teško govoriti o slobodnim i poštenim izborima jer su mediji pod kontrolom vlasti. “Prethodni izbori 2016. su bili takvi kakvi jesu. OESS je tada objavio izvješće s nizom preporuka kako promijeniti određene stvari u izbornom procesu, ne bi li izbori bili pošteni. Ne samo da ni jedna od preporuka OESS-a nije usvojena i provedena, već ovaj put OESS čak nije ni pozvan na promatranje izbora. Dakle, možemo očekivati svašta”, rekao je Jeremić.

On je dodao da ipak “ne očekuje izbornu krađu” jer bi to bilo vrlo teško za provesti onima koji bi to namjeravali učiniti. Ranije je najavljeno da će predsjedničke izbore u Srbiji 2. travnja pratiti “ograničena misija OESS-a koja neće imati promatrače na biralištima, jer nije bilo dovoljno vremena za pripremu sveobuhvatne misije”.

Glasnogovornik Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava Thomas Rimer izjavio je da će u Srbiju biti poslana misija za procjenu potreba za izbore, koja će pratiti posebne aspekte izbornog procesa, pravnog okvira i medijsko izvještavanje o izborima.

On je obavijestio da “neće biti sveobuhvatnog promatranja na terenu, posebno ne na biralištima”, objasnivši da od raspisivanja izbora do dana glasovanja nije ostalo dovoljno vremena za pripremu misije u punom sastavu.

You may also like

0 comments