Home Ekonomija Jens Weidmann: Niske cijene nafte stvaraju opasnost jeftinog novca

Jens Weidmann: Niske cijene nafte stvaraju opasnost jeftinog novca

by Agencije

Pad cijena nafte uštedjet će ove godine njemačkim kompanijama i građanima 25 milijardi eura, kazao je čelnik njemačke središnje banke, upozoravajući istodobno na opasnosti koje sa sobom donosi preniska cijena novca.

“Ekspanzivna monetarna politika ne bi se trebala provoditi dulje no što je apsolutno nužno”, kazao je Jens Weidmann u utorak u govoru u press-klubu u Wiesbadenu, napominjući da je ekonomski oporavak u eurozoni stabilan.

Njegove riječi odražavaju kontinuiranu skepsu u Njemačkoj u pogledu toga treba li Europska središnja banka (ECB) proširivati 1.000 milijardi eura vrijedan program monetarnog ublažavanja. Njemački otpor možda ne može spriječiti njegovo proširenje ali ga može odgoditi. Čelnik Bundesbanka sjedi i u upravnom vijeću ECB-a a u jučerašnjem je govoru upozorio da jeftin novac, u kontekstu rekordno niskih kamata u eurozoni, uključuje i rizik da financijska tržišta “prevrše mjeru”.

Skrenuo je pozornost i na prijetnju da trajno niski troškovi zaduživanja održe na životu kompanije ‘zombije’ koje bi trebale staviti ključ u bravu. Kritizirao je i negativan utjecaj niskih kamatnih stopa na njemačke štediše, koji po njegovim riječima dobivaju tek djelić postotnog boda kamata na svoje depozite.

Godišnja inflacija u eurozoni ponovo je u rujnu kliznula u negativan teritorij, prvi puta u šest mjeseci, pod utjecajem produbljenog pada cijena energije, pokazuju u srijedu objavljene procjene europskog statističkog ureda. U eurozoni su potrošačke cijene mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) smanjene u rujnu za 0,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, izračunali su u Eurostatu. Time je godišnja stopa inflacije u zoni primjene zajedničke europske valute kliznula u negativan teritorij prvi puta od ovogodišnjeg ožujka kada je također iznosila minus 0,1 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

Najveći su uteg za inflaciju u mjesecu na izmaku bile cijene energije, koje su na godišnjoj razini potonule 8,9 posto, nakon 7,2-postotnog pada u kolovozu. Najsnažniji je rast cijena zabilježen u kategoriji prehrambenih proizvoda, alkoholnih pića i duhana, za 1,4 posto. U kolovozu uvećane su 1,3 posto. Slijede usluge čije su cijene u rujnu uvećane 1,3 posto na godišnjoj razini, nakon 1,2-postotnog rasta u kolovozu. Cijene industrijske robe bez energije porasle su u rujnu blagih 0,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. U kolovozu uvećane su 0,4 posto.

Related Posts