Jen pod pritiskom mogućeg ublažavanja monetarne politike BOJ-a

Jen je u srijedu na međunarodnim tržištima skliznuo na najnižu razinu u tjedan dana prema dolaru, nakon medijskih napisa da japanska središnja banka Bank of Japan (BOJ) razmatra daljnje ublažavanje monetarne politike, uključujući daljnje spuštanje kamatnih stopa u negativno područje.

Dolar je u takvim okolnostima u jednom trenutku poskočio 0,7 posto prema jenu, na 103,35 jena, najvišu razinu od 6. rujna. Istodobno, euro je prema jenu poskočio za 0,9 posto, na 116,085 jena, najvišu razinu u posljednjih devet dana. Euro je pak ojačao gotovo 0,2 posto prema dolaru, na 1,1234 dolara.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, nije se značajnije mijenjao, nakon što je u trgovanju dan ranije u jednom trenutku dosegnuo najvišu razinu u tjedan dana. Gotovo tjedan dana uoči redovne mjesečne sjednice američke središnje banke Fed, šanse za podizanje kamatnih stopa u rujnu sada su na svega 15 posto, prema CME FedWatchu.

Prema pisanju japanskog poslovnog dnevnika Nikkeija u srijedu, BOJ planira negativne kamatne stope staviti u glavni fokus kod ublažavanja monetarne politike u budućnosti s obzirom da je proširenje njegova masivnog programa kupovine imovine blizu dosezanja svojih limita. U fokusu tržišta idući tjedan bit će i redovna mjesečna sjednica BOJ-a.

Japanska valuta, tradicionalno sigurno utočište za kapital u neizvjesnim vremenima, dosegnula je najvišu razinu prema dolaru u dvije i pol godine od 99 jena za dolar nakon šokantne britanske referendumske odluke o izlasku Britanije iz Europske unije. Takav skok dogodio se unatoč odluci BOJ-a u siječnju ove godine da po prvi put spusti kamatne stope u negativno područje, a takva je mjera imala za cilj oslabiti jen. “Bank of Japan podulje je vrijeme bio pomalo introvertiran i nesiguran nakon što siječanjska odluka nije donijela željene rezultate”, kazao je Kit Juckes, valutni analitičar u Societe Generalu,

Među umjerenijim dobitnicima danas se izdvajaju valute povezane sa sirovinama, poput australskog i kanadskog dolara koji su bili na dobitku prema američkom imenjaku nakon što su u prekonoćnom trgovanju oslabili pod utjecajem pada cijena nafte na svjetskim tržištima.

You may also like

0 comments