Jen ojačao zbog zazora prema Kini

Japanski jen u srijedu je ojačao na međunarodnim deviznim tržištima jer su ulagači ponešto zazirali od poduzimanja rizika, u uvjetima pojačane neizvjesnosti u pogledu usporavanja kineskog gospodarstva nakon najnovijih slabih pokazatelja.

Dolar je u takvom ozračju prema jenu oslabio za daljnjih 0,2 posto, na 112,44 jena, nakon što je utorak skliznuo za 0,7 posto. Euro je također oslabio prema jenu, za 0,5 posto, skliznuvši na 123,55 jena. Oslabio je i 0,3 posto prema dolaru, na 1,0975 dolara.

Premda inače dobiva na vrijednosti u vrijeme pojačane neizvjesnosti na financijskim tržištima, euro se našao pod pritiskom prodaja pred sutrašnju redovnu mjesečnu sjednicu Europske središnje banke (ECB). Na sjednici se očekuje daljnje spuštanje kamatnih stopa u negativnom području i najava proširenja programa kupovina imovine u cilju podupiranja inflacije.

Ovoga tjedna dobitnik na valutnim tržištima bio je japanski jen, nakon što su iz Kine stigli podaci o najsnažnijem padu kineskog izvoza u veljači u posljednjih više od šest godina.

Slabi podaci iz Kine ističu rizike s kojima se suočava globalno gospodarstvo, a podupiru očekivanja novih poteza na ublažavanju monetarne politike na sjednicama središnjih banaka od ECB-a do onih u Kanadi i na Novom Zelandu.

“Slabi kineski podaci izazivaju averziju prema riziku, no postupno sve više u prvi plan dolaze određene prilagodbe pozicija pred sutrašnju ECB-ovu sjednicu”, kazao je Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea. Mnogi ulagači sada od ECB-a očekuju snižavanje kamatne stope na depozite banaka za daljnjih 0,10 postotnih bodova, na minus 0,4 posto

You may also like