Jen ojačao, funta pod pritiskom političkih prepirki

Japanski jen, tradicionalno utočište za kapital u neizvjesnim vremenima, u ponedjeljak je ojačao na međunarodnim tržištima prema dolaru, euru i valutama povezanim sa sirovinama, dok se funta našla pod pritiskom političkih prepirki u Velikoj Britaniji uoči predstojećeg referenduma na kojem bi Britanci mogli odlučiti o napuštanju Europske unije.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, uvećan je za tek nešto više od 0,1 posto, na 95,237 bodova. Dolar je prema jenu oslabio 0,2 posto, na 111,395 jena. U istom je postotku bio pak na dobitku prema euru, kojim se tako trgovalo po 1,1251 dolara. Po većim promjenama tečaja izdvajala se u današnjem trgovanju britanska funta, skliznuvši više od 0,5 posto prema dolaru i euru zbog jačanja zabrinutosti u pogledu raskola unutar vladajuće konzervativne stranke po pitanju Europske unije i prijedloga proračuna, pred referendum u lipnju o britanskom članstvu u EU.

Što se funte tiče, postoji zabrinutost da bi neslaganja nakon ostavke Iana Duncana Smitha, zagovornika “Brexita”, iz kabineta vlade premijeru Davidu Cameronu moglo otežati da zadrži većinu u toj stranci koja podržava ostanak Britanije u EU. Uz to, Smith je kritizirao “nepoštene” rezove na stavkama socijalne skrbi, što je neuobičajeno u novijoj povijesti na strani britanske desnice. “Funta obično ne reagira tako snažno na pitanja vezana za britansku politiku, pa je tako ovome danas najvjerojatnije razlog Brexit. Zbog referenduma se fokus ulagača sada daleko više usmjerava na takva pitanja. Slabljenje funte je današnji odgovor na to”, kazao je Richard Benson iz tvrtke Millennium Global.

Funta je oslabila 0,6 posto prema dolaru, na 1,4392 dolara, a oslabila je i oko 0,5 posto prema euru, kojim se tako trgovalo po 78,20 penija. Trgovci kažu da će u ovome skraćenom radnom tjednu uoči Uskrsa tržišta vjerojatno usmjeriti najnovijim izjavama dužnosnika američke središnje banke Fed nakon što su prošlog tjedna blago signalizirali mogućnost podizanja kamatnih stopa u lipnju. Tijekom dana će pratiti najnovije izjave čelnika Fedova ogranka u Atlanti Dennisa Lockharta.

You may also like