Jen je u utorak na međunarodnim tržištima dosegnuo najvišu razinu prema dolaru od studenog 2014. godine, jer su ulagači zbog vala prodaja dionica na globalnim tržištima i jačanja zabrinutosti oko europskih banaka utočište potražili u tradicionalnim valutama-utočištima.

Dolarom se u takvim okolnostima trgovalo po 115,15 jena, što znači da je oslabio za 0,6 posto u usporedbi sa zatvaranjem tržišta dan ranije. U jednom je trenutku za vrijeme trgovanja na azijskim tržištima skliznuo na 114,205 jena.

Euro je oslabio prema dolaru, na 1,1185 dolara, pritisnut 1-postonim padom europskog indeksa bankovnih dionica i rastom prinosa na obveznice južnoeuropskih država. Već u ponedjeljak su ulagači počeli naveliko prodavati dionice financijskog sektora zbog zabrinutosti u vezi zdravlja europskog bankarskog sektora.

Slabljenju eura dijelom su pridonijeli lošiji podaci iz njemačkog industrijskog sektora koji pokazuju pad proizvodnje u prosincu, pa je oslabio i prema valutama utočištima, poput jena i švicarskog franka.

Euro je prema jenu oslabio za 0,7 posto, na 128,80 jena. Skliznuo je i prema franku, na 1,10235 franaka, što znači da je franak ojačao 0,3 posto prema euru u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije. Franak je u jednom trenutku dosegnuo i najvišu razinu od prosinca prema dolaru kojim se tako trgovalo po 0,9874 franaka.

U fokusu tržišta drugi dan zaredom bio je jen koji je samo od početka ovoga mjeseca prema dolaru ojačao oko šest posto. Takav uspon potkopao je planove japanske središnje banke Bank of Japan (BOJ), koja pokušava poduprijeti inflaciju pomoću negativnih kamatnih stopa i slabije valute.

“BOJ mora biti razočaran, s obzirom da je u samo dva tjedna otkad je uveo negativne kamatne stope jen ojačao šest posto, poništivši učinak gotovo svih njegovih poteza. Očekujemo da će jen jačati sve dok su dionice na globalnim tržištima pod pritiskom”, kazao je Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea.

Related Posts