Jelena Jurišić: Postupak Turske podsjeća na postupak ranjene divljači

Povodom eskalacije napetosti između Turske i Rusije, glede srušenog ruskog zrakoplova, za komentar smo priupitali rusku studenticu i profesoricu na Hrvatskim studijima u Zagrebu, dr. sci Jelenu Jurišić. 

“Odluka Turske da sruši ruski vojni avion, za kojeg Moskva uporno tvrdi da je bio u sirijskom zračnom prostoru, podsjeća na instiktivni potez ranjene divljači. Ranjene jer zračni udari koje je Rusija pokrenula kao odmazdu za rušenje ruskog putničkog zrakoplova nad Sinajem, nakon tzv. Islamske države najviše štete upravo Turskoj. Naime, u posljednjih 6 dana ruski strateški bombarderi intenzivno gađaju naftna crpilišta u Siriji te ostalu infrastrukturu za vađenje nafte te su uništili preko 500 cisterni, čime su praktički onemogućili ISIL-u prevoz nafte preko sirijsko-turske granice. Osim toga, zahvaljujući vojnoj pomoći Moskve, predsjednik Asad je ojačao, njegove snage stalno napreduju, a uz sirijske Kurde on je najveći neprijatelj Turske. A geopolitički cilj rušenja ruskog zrakoplova zasigurno je sprječavanje stvaranje ujedinjene međunarodne koalicije, što bi u sadašnjim uvjetima označilo i suglasnost Zapada da predsjednik Asad do višestranačkih izbora ostane na vlasti”, rekla je profesorica Jurišić:

Podsjetimo Turska je vojska u utorak srušila ruski borbeni zrakoplov Suhoj-24 zbog navodog kršenja turskog zračnog prostora. Turski dužnosnici kazali su da je zrakoplov ignorirao deset upozorenja u pet minuta.  Ovo je prvi put da je neka zemlja NATO-a srušila ruski ili sovjetski zrakoplov još od pedesetih godina 20. stoljeća. “Podaci koje imamo ovdje vrlo su jasni. Dva zrakoplova približavala su se našoj granici i mi smo ih upozorili jer su dolazili previše blizu”, rekao je jedan visoki turski dužnosnik za Reuters. Vojska navodi da je zrakoplov bio upozoren, ali je ignorirao upozorenja.  Zrakoplov je srušen na sjeverozapadu Sirije, u blizini pokrajine Latakije, što je područje koje kontroliraju turkmenske oporbene snage, koje Ankara podržava. Radi se o sirijskim državljanima turskog podrijetla.

Sirijski Turci tvrde da su ubili jednog pilota poslije pada zrakoplova jer im je pokušao pobjeći. Ne zna se što je s drugim. Prema prvim informacijama, oba su se pilota uspjela katapultirati iz aviona.  To je prvi ruski borbeni zrakoplov koji je srušen u Siriji otkako su 30. rujna počeli ruski zračni napadi na protivnike predsjednika Bašara al Asada. Tijekom popodneva u Bruxellesu će biti izvanredni sastanak veleposlanika NATO-a, a i Turska je sazvala svoje nacionalno vijeće sigurnosti kojim će predsjedati predsjednik države Recep Tayyip Erdogan. Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je veleposlanike svih pet zemalja članica Vijeća sigurnosti i iznijet će im pojedinosti o rušenju Suhoja.  Igrom slučaja ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao je u srijedu u posjet Turskoj, ali ga je otkazao nakon rušenja zrakoplova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da je rušenje ruskog borbenog zrakoplova zabijanje “noža u ruska leđa” koje bi moglo imati ozbiljne posljedice po rusko-turske odnose.

You may also like