Jeftini krediti mogli bi uzdrmati češku središnju banku

Rekordno niske kamatne stope i jačanje trenda on-line iznajmljivanja stanova turistima potiču veliku potražnju za stanovima u Češkoj, uostalom kao i u cijeloj Europi, no češka središnja banka sve je zabrinutija oko mogućeg pregrijavanja tržišta stambenog kreditiranja.

Češka narodna banka (CNB), koja želi barem još iduće godine zadržati labavu monetarnu politiku, temeljenju na slabom tečaju krune i kamatnim stopama nadomak nuli, nastoji zbog toga ojačati kontrolu nad stambenim kreditiranjem. Analitičar i brokeri procjenjuju da hlađenja potražnje za stanovima u Češkoj neće biti još neko vrijeme.

Prosječna cijena četvornog metra novoizgrađenih stanova u Pragu u drugom tromjesečju skočila je na godišnjoj razini za 19 posto, na otprilike 66.000 čeških kruna ili 2.740 dolara, podaci su Trigema, Skanska Reality i Central grupe, koja se bavi građevinarstvom i razvojem stambenih projekata.

Rabljeni stanovi, pak, u Pragu se prodaju i prije nego se nađu u oglasnicima. Središnja banka procjenjuje da su cijene nekretnina u češkom glavnom gradu precijenjene za otprilike 5 do 10 posto.

Vrijednost stambenih kredita porasla je u 2015. godini za 29 posto, na rekordnih 184 milijardi kruna ili 7,6 milijardi dolara, podaci su češkog ministarstva razvoja, a ove se godine očekuje još veći rast.

S obzirom na velik broj turista u Pragu, čiji broj je porastao u prvom tromjesečju za 16 posto na godišnjoj razini, dosegnuvši 1,3 milijuna, Česi se odlučuju na kupnju malih stanova radi iznajmljivanja turistima, budući se tako može zaraditi dva do tri puta više nego iznajmljivanjem podstanarima na dugi rok.

Ujedno, niske kamatne stope potiču Čehe koji još nemaju stan da nabave svoju prvu nekretninu. Središnja banka, pak, traži veću zakonsku moć kako bi ograničila stambeno kreditiranje, ako se ukaže potreba. U međuvremenu, u već nekoliko navrata dala je bankama preporuke da ograniče izdavanje hipotekarnih zajmova.

Ranije ove godine zatražila je od banaka da više ne nude zajmove koji pokrivaju vrijednost stana u 100-postotnom iznosu, a od 1. listopada zatražila je da postotak financiranja ne premašuje 95 posto vrijednosti stana. Od travnja iduće godine vrijednost hipotekarnog zajma neće smjeti premašivati 90 posto vrijednosti nekretnine. Za kupnju stana radi iznajmljivanja, plafon kreditiranja određen je na 60 posto.

Čelnik bančina odjela za financijsku stabilnost Jan Frait kaže da je glavni razlog za zabrinutost taj što bi građani mogli uzimati veće kredite od onih koje si mogu priuštiti, pa će se boriti s otplatama jednom kad porastu kamatne stope, a to bi moglo negativno utjecati na potrošnju u vremenima gospodarskog usporavanja. “Neka kućanstva uzimaju zajmove na koje odlazi i trećina njihovih ukupnih mjesečnih prihoda, što je prilično zabrinjavajuće u situaciji povijesno niskih kamatnih stopa”, izjavio je.

Cijene stanova rastu na većini tržišta srednje Europe, pa je zbog toga i središnja slovačka banka uvela slične mjere radi ograničavanja stambenog kreditiranja.

Regulatori u Mađarskoj uveli su takva ograničenja kada su rate kredita u stranoj valuti porasle zbog pada tečaja forinte u vrijeme financijske krize. Iz Češkog udruženja banaka ističu da samo više kamatne stope mogu zaustaviti rast tržišta nekretnina. “Što dulje CNB drži kamatne stope tehnički na nuli, dulje će se nastaviti uzlet na tržištu nekretnina”, izjavila je glavna ekonomistica tog udruženja Eva Zamrazilova.

You may also like

0 comments