Jeff Bezos postao treći najbogatiji Amerikanac

Predsjednik uprave Amazona Jeff Bezos postao je preko noći treći najbogatiji Amerikanac. Naime poslovni rezultati Amazona za treći kvartal premašili su sva očekivanja, nakon čega je dionica kompanije porasla za gotovo 11 posto. Posljedično je osobno bogatstvo Bezosa poraslo za pet milijardi dolara na ukupno, kako piše Bloomberg više od 55 milijardi dolara. Tako su od Bezosa u Americi trenutno bogatiji samo Bill Gates i Warren Buffet.

Bezos je tako postao i peta najbogatija osoba na svijetu, dok je na početku ove godine bio 20. na Bloombergovoj listi milijardera. No s obzirom na rezultate Amazona čini se da Bezos tu neće stati.Naime, kompanija je izvijestila kako je ostvarila dobit drugo tromjesečje zaredom, nakon niza godina minusa zahvaljujući rastu prodaje u Sjevernoj Americi i poslovima vezanih za računarstvo u oblacima.

Kompanija je proteklo tromjesečje ostvarila dobit od 79 milijuna dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju zabilježio gubitak od 437 milijuna dolara. Ukupna prodaja porasla je za 23,2 posto, na 25,36 milijardi dolara. Pritom je prodaja u Sjevernoj Americi, Amazonovom ključnom i najvećem tržištu, porasla za 28,3 posto, na 15,01 milijardu dolara, temeljem snažne prodaje na ‘Prime Day’, kada kompanija kupcima pruža posebne, primamljujuće popuste na kupnju i potražnje za elektronikom i drugom robom, javlja Reuters, a prenosi Poslovni Dnevnik.

Amazon, koji se ranije borio s niskom profitabilnošću trošeći na proširenje poslovanja izvan temeljnog internetskog tržišta, zauzdao je troškove i potaknuo profitabilnost rastom segmenta Amazon Web Services (AWS) . Neto prodaja AWS-a, koji ima više od milijun aktivnih korisnika u 190 zemalja, porasla je u trećem tromjesečju za više od 78 posto, na 2,09 milijarde dolara. Računarstvo u oblacima, tzv. cloud computing, postao je najbrže rastuće poslovanje Amazona, a novi servisi u koje ulaže, kao što je ‘Internet stvari’, pomoći će kompaniji da kapitalizira na sve većoj potražnji za pohranom i upravljanjem velikim količinama podataka, vrlo propulzivnim segmentom IT industrije.

You may also like