Home Agrokor Jednoglasno prihvaćena nagodba oko Agrokora

Jednoglasno prihvaćena nagodba oko Agrokora

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se jutros s izvanrednim povjerenikom u trgovačkom društvu Agrokor d.d. Fabrisom Peruškom i njegovom zamjenicom Irenom Weber te predstavnicima Privremenoga vjerovničkoga vijeća i Udruge dobavljača. Nakon toga, Prviremeno vijeće izglasalo je nagodbu. Uslijedio je komentar premijera[/vc_column][vc_column width=”2/3″]’Mislim da je ovo izvrsna vijest da je Privremeno vjerovničko vijeće prihvatilo tekst nagodbe. To pokazuje da je cijeli okvir koji je izglasala parlamentarna većina omogućio da vjerovnici postignu dogovor u izrazito kompleksom procesu koji je omogućo očuvanje radnih mjesta, očuvanje Agrokora, svih partnera, malih dobavljača.[/vc_column][/vc_row]

Ovo šalje ključnu poruku povjerenja u spsobonost hrvatskih institucija da se suočimo s jednim od najvećih procesa restrukturiranja u Europi. Proces je bio iznimno uspješan za Hrvatsku’, kazao je premijer.

Iz Adrisa su u utorak poručili da kako ne mogu podržati nagodbu vjerovnika Agrokora koja nije ni pravedna ni poštena, dodavši da će vrijeme pokazati koliko je takva nagodba u hrvatskom nacionalnom interesu. “Uz sva naša nastojanja i želju da se postigne nagodba, Adris ne može podržati nagodbu vjerovnika koja nije ni pravedna ni poštena. Upitna je zakonitost cijelog postupka, a vrijeme će pokazati koliko je ovakva nagodba u hrvatskome nacionalnom interesu”, kaže se u kratkoj izjavi Adrisa.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u utorak s izvanrednim povjerenikom Agrokoru Fabrisom Peruškom i njegovom zamjenicom Irenom Weber te predstavnicima Privremenoga vjerovničkoga vijeća i Udruge dobavljača.

Peruško je nakon sastanka izjavio da su premijera izvijestili o nagodbi, da sada idu održati sjednicu Privremenog vjerovničkog vijeća i nakon toga, ako sve prođe u redu, nagodba ide na ročište.

Uoči sastanka u Banskim dvorima, odgovarajući na upit novinara, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je, između ostalog, da neće svi biti sretni i zadovoljni nagodbom, ali da ne očekuje “pravosudne repove”. “Hoće li baš svi biti sretni i zadovoljni – neće, ali smatram da radimo dobar posao i da će ova nagodba danas biti jedan novi početak za Agrokor”, rekao je novinarima uoči sastanka u Vladi.

Upitan brine li se što će se dogoditi s Adris grupom s obzirom da nije pristao na nagodbu, Horvat je odgovorio da je siguran da su u posljednjih gotovo mjesec dana učinili sve i što se tiče Agrama, Adrisa, Francka i Alce, da im ponude maksimalno što je u ovom trenutku moguće. “Meni je žao što do jednog kompletnog dogovora nije došlo, ali što sad, idemo dalje”, poručio je Horvat.

Na primjedbu novinara da bi se za cijelom pričom mogao “vući i pravosudni rep”, Horvat je kazao da smatra da neće. “Bit će tu razgovora i dogovora i izvan ovog nagodbenog procesa tako da kompletni Agrokor nije sadržan samo u sklopu nagodbe, bit će tu u bankarskom sustavu razno-raznih dogovora i biti će sigurno i bolje od onoga što će se danas potpisati”, poručio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Marica Vidaković, prokuristica Kraša i predstavnica srednjih i velikih dobavljača u Privremenom vjerovničkom vijeću, upitana očekuje li probleme, kazala je jutros da ih uvijek može biti, no oni postoje da se rješavaju. Napomenula je da je za odluku o nagodbi potrebno 66 posto vjerovnika, koje u ovom trenutku, kako stvari stoje, imaju. Dodala je i da ima vremena za dogovor s Adrisom, izrazivši mišljenje da će se i to riješiti.

Related Posts