Jednoglasna odluka britanskog parlamenta o operaciji u Siriji

Britanski premijer David Cameron u utorak je kazao da je njegova vlada jednoglasna oko prijedloga zakona o zračnim udarima na militante u Siriji, prikazavši tako svoju vladajuću stranku ujedinjenu po pitanju koje je unijelo razdor među oporbene laburiste.

Cameron želi pokrenuti zračne udare protiv Islamske države što je moguće prije, uvjeren da Britanija, nakon što je IS preuzeo odgovornost za napade u Parizu, više ne može pitanje svoje sigurnosti povjeriti drugim zemljama. No, njegovo nastojanje da dobije zeleno svijetlo za tu akciju u Donjem domu parlamenta produbilo je podjelu unutar oporbene Laburističke stranke. Novi vođa laburista Jeremy Corbyn optužio je Camerona da srlja u rat i pozvao laburističke zastupnike koji su skloni toj opciji da “ponovo razmisle i uskrate potporu vladinom vojnom angažmanu u Siriji”.

Prema Cameronovim riječima, njegov kabinet je glasao za prijedlog zakona o proširenju zračnih udara u Iraku na Siriju. Britanski borbeni zrakoplovi sudjeluju u zračnim udarima na sunitske pobunjenike u Iraku od 30. rujna prošle godine.

Premijer je najavio dugu i temeljitu raspravu o tom pitanju u parlamentu. Na upit o izgledima da osigura većinu, kazao je: “Pričekajmo pa ćemo vidjeti”. Kako javljaju britanski mediji, 50 laburističkih zastupnika spremno je prikloniti se vladi i glasati za zračne udare u Siriji.

Pobunjenici će se od subote morati evakuirati iz posljednje četvrti koju kontroliraju u Homsu u skladu sa sporazumom koji je u utorak zaključen s režimom, navela je lokalna vlada. Taj sporazum treba omogućiti završetak bombardiranja i ukidanje opsade snaga sirijskog režima u četvrti Waer. “Svi pobunjenici će za dva mjeseca napustiti Waer” u evakuaciji koja počinje u subotu, rekao je guverner Talal Barazi. Neke obitelji pobunjenika će također izaći iz grada, dodao je. Waer je posljednja četvrt koju drže pobunjenici u Homsu koji je početkom pobune nazvan “prijestolnicom revolucije”.

Barazi se sastao s predstavnicima svih pobunjeničkih pokreta u Waeru među kojima i s Frontom Al Nosra, sirijskim ogrankom al-Kaide. U četvrti Waer sada živi oko 75.000 osoba dok je početkom sukoba u Siriji u ožujku 2011. tu živjelo 30.000 ljudi. U svibnju 2014. Homs je osvojila vojska nakon dvogodišnje opsade, bombardiranja i sukoba koji su uništili povijesni dio. Pobunjenici su napustili grad, ali je četvrt na periferiji ostala pod opsadom postrojbi režima i redovito je bombardirana.

You may also like