Jedna odluka za pojeftinjenje energije iz vjetra

Veliki projekt koji ima za cilj dovođenje energije iz vjetra u Teksas i Oklahomu dobio je značajnu olakšicu kada je ministarstvo energetike najavio kako će omogućiti projektu da ide dalje.

Projekt na čelu s kompanijom Clean Line Energy Partners bio je odgođen zbog otpora zastupnika u državnim parlamentima, ali savezna je odluka zeleno svjetlo za projekt. Odluka signalizira kako Obamina administracija ostaje predana postizanju nacionalnih ciljeva na zaustavljanju klimatskih promjena.

Ova odluka je oslobodila nada kako će se sada graditi više visokonaponskih dalekovoda za prijenos struje iz obnovljivih izvora energije te kako će se pokrenuti javni radovi kako bi time premrežili državu. Višestruki tvrtki se nadaju da će izgraditi visokonaponskih dalekovoda za prijevoz iz obnovljivih izvora energije proizvedene iz vjetroelektrana i hidroelektrana na više naseljenih regija u zemlji. Naime, od 1980-tih godina nije bilo saveznog odobrenja za takve radove, piše The New York Times.

Kako bilo, ova će odluka potaknuti nižu razinu oslobađanja ugljičnog dioksida i povećati pouzdanost sustava među potrošačima te bi korisnicima mogao dovesti čistu energiju niske cijene.

You may also like