Jeb Bush lobira za TTIP u Njemačkoj

Američki republikanski političar Jeb Bush pozvao je na bliskije trgovinske i sigurnosne veze između SAD-a i Europe u utorak u Berlinu, prvoj postaji petodnevne turneje kojom želi dokazati svoje poznavanje vanjske politike prije nego što objavi kandidaturu za američkog predsjednika. Busheva europska turneja, koja još uključuje Poljsku i Estoniju, dolazi neposredno prije objave kandidature za republikansku predsjedničku nominaciju u Miamiu idućeg ponedjeljka.

Busha je toplo dočekalo oko 2000 političara i poslovnih ljudi na konferenciji koju je organizirala Kršćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel, no to ni izbliza nije bilo nalik prijamu tadašnjeg senatora Baracka Obame u berlinskom parku Tiergarten 2008. kada mu je skandiralo 200.000 ljudi. Merkel je nakrako došla na konferenciju nakon što je Bush završio govor i s njime se rukovala što je publika pozdravila pljeskom. “EU i SAD imaju zajednički interes u otvaranju tržišta diljem svijeta”, rekao je Bush. “To je jedan od razloga zašto nam je potreban ozbiljan plan za zaključivanje Sporazuma o transatlanskoj trgovini i investicijama”, istaknuo je misleći na sporazum SAD-a i EU-a o kojem se još pregovara.

“Tko se usuđuje reći suprotno, dok promatramo sudbinu Ukrajine koja polako postaje tragična?” “Naše savezništvo, naša solidarnost i naše akcije su ključne ako želimo sačuvati temeljna načela našeg međunarodnog poretka”, rekao je. Bush je pokušao istaknuti razliku u odnosu na svog brata Georgea W. Busha, najnepopularnijeg američkog predsjednika u Njemačkoj od kraja Drugog svjetskog rata, uglavnom zbog odluke da napadne Irak 2003. Njihov otac, George H.W. Bush uživa veći ugled radi uloge u događajima koji su doveli do ponovnog ujedninjenja zapadne i istočne Njemačke na kraju Hladnog rata. Brojni konzervativci u SAD-u nisu uvjereni da je Jeb Bush, guverner Floride od 1999. do 2007. najbolji stranački izbor za predsjedničke izbore, iako je u republikanskim anketama na ili pri vrhu.

You may also like