Jeb Bush je formalno pokrenuo kampanju

Jeb Bush, sin i mlađi brat dvojice američkih predsjednika, u ponedjeljak je formalno pokrenuo svoju kandidaturu za republikanske predizbore za Bijelu kuću u 2016. i istaknuo svoje iskustvo guvernera u prošlom desetljeću kako bi ublažio dojam nasljednika dinastije Bush.

“Ja sam kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država”, uzviknuo je Bush pred simpatizerima na skupu u Miamiju, na Floridi, nešto više od pola godine nakon prvog javnog iskazivanja interesa za Bijelu kuću. “Ništa i nikoga neću uzeti zdravo za gotovo. Kampanju ću voditi srcem i to kako bih pobijedio”, trebao bi u govoru, čiji su izvaci unaprijed dostavljeni medijima, reći John Ellis Bush (62), čija tri inicijala tvore ime pod kojim je poznat u javnosti.

Objava njegove kampanje očekuje se već šest mjeseci, otkako je praktički ušao u izbornu utrku potvrdivši interes da nakon oca i brata i sam postane američki predsjednik i počeo prikupljati milijunaska sredstva od brojnih utjecajnih prijatelja obitelji i drugih sponzora.. “Od Floride smo učinili prvu državu po broju novih radnih mjesta”, trebao bi izjaviti Jeb Bush, kojem će činjenica da je kao guverner te države od 1999. do 2007. dobro upoznao izvršnu vlast u Americi biti glavni adut u predizbornoj kampanji.

Jeb Bush se ne namjerava zadržavati na mandatu Georgea W. Busha. Iako često potvrđuje da se bezuvjetno divi svom bratu i njihovom ocu, prvom predsjedniku Bushu, ustraje na tome da je “Jeb drugačiji od Georgea”. Tim više što se zbog obiteljskih veza već jednom spotaknuo, oko pitanja invazije na Irak. Nakon što je ranije branio odluku svojeg brata, nedavno je priznao da, da je on bio predsjednik, ne bi naredio invaziju.

Demokrati nastoje izjednačiti dvojicu braće. “On je i dalje isti republikanac bez doticaja sa stvarnošću i nastavit će politiku svojeg brata”, napisala je Jessica Mackler, predsjednica demokratskog centra America Bridge.

You may also like