Home Politika Jeb Bush bi podržao Trumpa ukoliko on pobijedi na unutarnjim izborima

Jeb Bush bi podržao Trumpa ukoliko on pobijedi na unutarnjim izborima

by Agencije

Jeb Bush je u četvrtak izjavio da bi podržao stranačkog kolegu Donalda Trumpa za republikanskog predsjedničkog kandidata ukoliko taj poduzetnik i novopečeni političar pobijedi na unutarstranačkim izborima za predsjedničke izbore 2016., s Hilary Clinton kao suparnicom iz redova demokrata.

Upitan bi li podržao Trumpa kao republikanskog kandidata i takmaca Hillary Clintom na izborima u studenom 2016., Bush je kazao: “Naravno da bih”. “Moramo biti jedinstveni. Moramo pobijediti”, kazao je Bush, bivši guverner Floride, u razgovoru za televizijsku emisiju ABC-a “Dobro jutro Amerika”, samo dan nakon što je u istoj emisiji Trump kazao da bi podržao Busha u predsjedničkoj utrci protiv Clinton.

Inače, Bush i Trump, suparnici u utrci za republikanskog kandidata za predsjednika, ne štede jedan drugoga u javnosti, a mogul u trgovini nekretninama redovito ismijava Busha zbog “nedostatka energije”. Na njega se obrušio i jer je na jedno pitanje odgovorio na španjolskom. Bush nije ostao dužan i podsjetio je Trumpa na kontroverzne izjave o imigraciji i Latinoamerikancima. “Mislim da Donaldu Trumpu, koji se uvredama želi izboriti za predsjedničko funkciju, to neće proći”, kazao je Bush i ocijenio da Trump ima “pogani jezik” te umjesto da govori o težnjama Amerikanaca radije računa na njihove strahove. Prema posljednjim anketima, Trump uživa potporu gotovo 31 posto republikanskih glasača, a Bush 12 posto i nalazi se iza neurokirurga Bena Carsona.

Milijarder Donald Trump, republikanski favorit za kandidata za predsjednika u anketama, obećao je u četvrtak da će pružiti potporu bilo kojem kandidatu kojeg stranka izabere, pošto je bio natuknuo da će istaknuti neovisnu kandidaturu ako ga stranka ne izabere. “Obećavam posvemašnju vjernost republikanskoj stranci i konzervativnim vrijednostima koje ona promiče”, rekao je taj bogataš koji se bavi nekretninama na tiskovnoj konferenciji u svom glavnom stožeru u New Yorku. “Ne vidim što bi me moglo nagnati da iznevjerim to obećanje”, dodao je.

U prvoj debati čelnika konzervativne stranke početkom kolovoza Trump je rekao da ne isključuje mogućnost neovisne kandidature ako ga stranka ne izabere. Kada su tijekom debate zatražili od njega da obeća da se neće kandidirati izvan stranke i da podupre kandidata koji bude izabran, bez obzira tko bio, rekao je: “Zasad ne mogu to obećati”.

Related Posts