Je li uspjelo ujedinjenje Njemačke?

Dvadeset sedam godina nakon ujedinjenja gotovo dvije trećine Nijemaca ocjenjuje da taj proces nije okončan, a tri četvrtine građana na istoku zemlje drže da još postoji unutarnjemačka granica, pokazuju ispitivanja provedena u povodu 3. listopada, Dana njemačkog ujedinjenja.

U ispitivanju što ga je za dnevnik Bild proveo institut INSA, 64,5 posto Nijemaca izrazilo je mišljenje da je zemlja i 27 godina nakon službenog ujedinjenja razdvojena. Na istoku zemlje 74 posto građana vjeruje u postojanje “nevidljive unutarnje granice”.

Razlike su posebice postale očite prilikom izbora za Bundestag krajem rujna kada je desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) na istoku zemlje s preko 20 posto osvojenih glasova postala druga po veličini politička snaga.

U saveznoj državi Saskoj AfD je posto najjača stranka s osvojenih 27 posto glasova. Na zapadu zemlje AfD je biralo oko 10 posto glasača.

Premijer Saske Stanislaw Tillich odbacio je, usprkos izbornim rezultatima, tvrdnju da je istok Njemačke desno ekstreman. “Strahovi građana na istoku Njemačke su zbog nižih primanja i povišene stope nezaposlenosti vrlo izraženi, ali to ne znači da se svi građani s istoka mogu paušalno nazivati ekstremistima”, rekao je Tillich.

Njemačka donosi novi zakon o govoru mržnje?

Kritičare novog njemačkog zakona protiv govora mržnje razveselila je vijest da će on biti revidiran nakon što su njegovi pobornici socijaldemokrati prešli iz vladajuće koalicije u oporbu poslije parlamentarnih izbora.

Njemački parlament u lipnju je odobrio zakon koji vlastima omogućava da kažnjava društvene mreže kaznama do 50 milijuna eura ako hitro ne uklone govor mržnje sa svojih stranica, usprkos upozorenjima da će ta mjera ograničiti slobodu govora.

Konzervativci Angele Merkel će u narednim tjednima krenuti u pregovore o novoj vladajućoj koaliciji sa Zelenima, koji su bili suzdržani pri glasovanju o tom zakonu, te sa slobodnim demokratima (FDP) koji su bili protiv njega.

Njemačka ima jednih od najstrožih zakona o difamaciji, javnom pozivanju na nasilje i nasilnim prijetnjama na svijetu, te kažnjava zatvorom one koji negiraju holokaust ili potiču nasilje nad manjinama. No samo se mali broj slučajeva s interneta procesuira.

Novi zakon, koji je na snagu stupio 1. listopada, društvenim mrežama daje maksimalno 24 sata da obrišu ili blokiraju naočigled kriminalan sadržaj, te sedam dana da se nose s manje jasnim slučajevima, a obvezane su i izvijestiti osobu koja je podnijela žalbu o rješavanju tog slučaja.

Ako tvrtke to ne čine, mogu dobiti kaznu do 50 milijuna eura, a njihov glavni predstavnik u njemačkoj do 5 milijuna eura.
Protivnici zakona tvrde kako on šteti slobodi govora jer će prijetnja kaznama natjerati mreže da cenzuriraju više sadržaja nego što je potrebno.

Odlazak dosadašnjeg ministra pravosuđa Heika Maasa, socijaldemokrata i glavnog pokretača tog zakona, kritičarima pruža novu prliku da ukinu ili barem revidiraju taj zakon.

Nicola Beer, glavna tajnica FDP-a, na svom Twitter profilu je objavila da će ta mjera biti “najkraće na snazi” u povijesti zakona.

Konstantin von Notz, glasnogovornik za digitalna pitanja Zelenih, rekao je Reutersu da će njegova stranka pozvati na “novi start” u mnogim oblastima, uključujući i zakon o govoru mržnje i kibernetsku sigurnost.

Povjerenica savezne vlade za pitanje istoka zemlje Iris Gleicke upozorila je, međutim, da je nezaposlenost na istoku od ujedinjenja drastično pala dok su istodobno porasli realni prihodi građana. Unatoč tomu je dohodak po glavi stanovnika na istoku zemlje još uvijek 27 posto niži nego na zapadu. Industrijska produktivnost na istoku manja je za čitavih 20 posto.

Privatna agencija za zapošljavanje Stepping Stone je u povodu Dana ujedinjenja navela i uočljive razlike u zaradama stručnjaka i vodećeg kadra na istoku i zapadu. U prosjeku na istoku stručnjaci u privatnom sektoru zarađuju oko 42 tisuće, na zapadu je prosjek 57 tisuća eura godišnje bruto.

Gleicke je kao poseban problem navela drastične demografske promjene, posebice u istočnonjemačkoj provinciji gdje je i gotovo trideset godina nakon ujedinjenja mladi odlaze na zapad zemlje.

Malu Dreyer, premijerka savezne države Poranje-Falačka u kojoj se ove godine održavaju središnje svečanosti povodom Dana ujedinjenja, rekla je kako su rezultati izbora i uspjeh desnih populista “posljednje zvono na uzbunu” etabliranim strankama da se više posvete poboljšanju situacije na istoku zemlje. “Mi možda zaboravljamo koliki su teret promjenana svojim leđima ponijeli Nijemci s istoka. Prosječni građanin zapadnog dijela zemlje te promjene nije osjetio”, rekla je Dreyer u razgovoru za javni servis Bayerische Rundfunk.

Prema vještačenju koje provelo Slobodno sveučilište (FU) Berlin, gospodarska obnova istočnog dijela zemlje stajala je do 2014. između 1,3 i 2 bilijuna eura s time da se ta svota godišnje povećava za oko 100 milijarda.

Zaposlenici u Njemačkoj izdvajaju 5,5 posto dodatno od iznosa poreza na prihod za tzv. prirez solidarnosti. Neki političari sa zapada zemlje, posebice iz područja poput Ruhrske oblasti već godinama traže da se sredstva iz prireza solidarnosti ne usmjeruju isključivo na istok zemlje nego da se raspodijele i na one dijelove zemlje u kojima je potrebna hitna obnova infrastrukture.

You may also like

0 comments