Je li ukidanje zlatnog standarda bila pogreška?

Analiza

Prije točno 50 godina, američki predsjednik Richard Nixon jednim je potpisom u potpunosti ukinuo povezanost zlata s američkim dolarom, čime je priveo kraju višestoljetnu tradiciju korištenja zlata kao novca. Takozvani “Nixonov šok” koji se dogodio 15. kolovoza 1971. godine označava kraj zlatnog standarda, a posljedice ove odluke možemo vidjeti i danas, 50 godina kasnije.

Toga je dana američki dolar izgubio svoje pokriće u žutom plemenitom metalu te je u potpunosti postao fiat valuta, odnosno valuta koja nema pokriće ni u čemu, osim u državnoj garanciji da ona zaista vrijedi. Tim su činom automatski i sve ostale zapadne valute postale fiat valute jer su, još od kraja Drugog svjetskog rata i Bretton-Woods sporazuma, svoje pokriće imale upravo u američkom dolaru čije je pokriće do 1971. bilo u zlatu. Ovaj događaj stoga predstavlja veliku prekretnicu u svjetskom monetarnom sustavu.

Iako Nixonov šok predstavlja zadnji “čavao u lijesu” zlatnog standarda, postepeno ukidanje zlata kao temelja monetarnog sustava krenulo je pedesetak godina ranije, za vrijeme i nakon Prvog svjetskog rata. Još za vrijeme rata, u Velikoj Britaniji su zlatne Sovereign kovanice zamijenjene papirnatim novčanicama s pokrićem u zlatu, a 1925. godine je i službeno ukinuto plaćanje zlatnim kovanicama, iako je zlato ostalo pokriće novog, papirnatog novca.

Mnoge su države zatim uvele slične mjere, a nedugo nakon toga svijet je pogodila Velika depresija koja je znatno osiromašila svjetsko gospodarstvo. Velika Britanija 1931. je godine potpuno napustila zlatni standard kako bi Banka Engleske mogla printati veću količinu novca koja je trebala pomoći kod oporavka gospodarstva. Dvije godine kasnije, američki predsjednik Roosevelt nacionalizirao je svo zlato u SAD-u te devalvirao dolar tako da je unca zlata koštala 35 dolara umjesto dotadašnjih 20.67 dolara.

Godine 1944. ustanovljen je Bretton Woods monetarni svjetski sustav u kojemu su gotovo sve zapadne valute imale pokriće u američkom dolaru, a dolar je imao pokriće u zlatu, iako pojedincima nije bilo moguće zamijeniti dolare za zlato. Ovaj je sustav preživio sve do 1971. kada je Nixon ukinuo konvertibilnost dolara za zlato, što je trebala biti samo privremena mjera. No, ta mjera nikad nije ukinuta pa je dolar počeo ubrzano gubiti na vrijednosti, a zlato je s tadašnjih 35 dolara po unci došlo na sadašnjih 1800 dolara, stoji u analizi Banke zlata.

You may also like