Je li u blizini Ljubljane salafistički centar za obuku?

Slovenska policija nema informacija o postojanju navodnog salafističkog centra u okolici Ljubljane u kojemu su se obučavali islamistički borci koji su kasnije odlazili u Irak i Siriju, navela je u utorak slovenska policija u vezi s člankom koji je objavio bečki list “Die Presse”.

Austrijski dnevnik u utorak u svom internet izdanju tvrdi kako nedavno izvješće Euuropola o državama u kojima se nalaze vježbališta salafista za obučavanje potencijalnih boraca ISIL-a spominje i Sloveniju, odnosno usamljenu kuću u šumi u okolici Ljubljane. U njoj su se, navodi Die Presse, u konvojima automobila donedavno dovozili islamisti preko schengenske granice, na islamistička predavanja, pri čemu se iz navoda može shvatiti da su dolazili iz BiH u kojoj se, prema Europolu, također nalaze slični centri za obuku budućih džihadista.

Osim toga, u spomenuti su objekt blizu Ljubljane, uz slovenske i bosanske salafiste, navodno dolazili i radikalni muslimani iz Njemačke, Luksemburga i Austrije, a u okolici su i vježbali vatrenim oružjem, navodi austrijski list. Die Presse dodaje kako u okolici Ljubljane postoji “salafistički savez” koji je već više puta slao radikalizirane borce za ISIS u Siriji i Iraku. List između ostalog ukazuje na navodne veze radikalnih islamista u Sloveniji sa islamistima u selu Gornja Maoča u BiH, koje kontroliraju pripadnici vehabitske struje islama.

Na tvrdnje austrijskog lista kratkim je priopćenjem reagirala slovenska policija. Ona je navela da o tome nema spoznaja, odnosno da svojim provjerama za rano otkrivanje radikalističkih aktivnosti i provjerom informacija nije potvrđena sumnje o postojanju trenažnog centra za salafiste u Sloveniji, niti o uvježbavanju ekstremista u šumama oko Ljubljane.

You may also like

0 comments