Je li Turska ostavljena sama u borbi protiv Islamske države i PKK?

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u nedjelju optužio članice međunarodne koalicije za borbu protiv Islamske države (IS) da su ostavile Tursku samu u borbi protiv džihadista, a za europske je države izjavio da su okrutne prema migrantima.

“Ostavili su nas same u borbi protiv te organizacije koja nas napada s jedne strane samoubilačkim napadima i s druge napadima na Kilis, pogranični turski grad koji je redovno na meti raketnih napada iz Sirije”, rekao je Erdogan. “U Siriji ni jedna zemlja koja tvrdi da se bori protiv IS-a nije zadala toliko gubitaka toj organizaciji kao mi, niti je platila tako visoku cijenu kao mi”, rekao je turski predsjednik u govoru prigodom filmskog festivala u Istanbulu.

Turska u kojoj traje stanje maksimalne pripravnosti, posljednjih je mjeseci potresena nizom atentata koji se pripisuju IS-u, usmjerenih posebice na Ankaru i Istanbul. U listopadu je u džihadističkom atentatu ubijeno više od 100 osoba ispred glavnog kolodvora u Ankari. Grad Kilis uz sirijsku granicu stalna je meta Islamske države.

Članica NATO-a i antidžihadističke koalicije koju vode Sjedinjene Države, Turska je intenzivirala bombardiranja na sjeveru Sirije u odgovoru na te napade. Erdogan je za Europu kazao da je “okrutna” jer drži svoje granice zatvorenima za migrante koji bježe od sukoba u Siriji. Rekao je da europske zemlje “nemaju milosti, niti pravde”, nakon što je u subotu naglasio da one od Turske traže da izmijeni antiterorističke zakone dok same u borbi protiv terorizma ograničavaju demokraciju.

Turska vojska izvela je u nedjelju zračne udare na položaje koje drži Radnička stranka Kurdistana na sjeveru Iraka, objavila je novinska agencija Anadolija. Turske snage sigurnosti objavile su da je uništeno nekoliko uporišta PKK u planinskoj iračkoj regiji Kandil, gdje PKK ima svoj glavni stožer. Turski zrakoplovi F-16 i F-4 2020 gađali su i područja Medine, Zapa i Gare, kaže Anadolija, gdje su uništili bunkere i skladišta streljiva. Turska je također otvorila vatru preko granice sa Sirijom, pri čemu je ubijeno 55 militanata Islamske države, te su uništena njihova tri raketna bacača i tri vozila.

Islamska država kontrolira teritorij duž turske granice a južni turski grad Kilis, koji se nalazi nasuprot granice s teritorijem koji drži Islamska država u Siriji, svakodnevno je pod minobacačkom vatrom.

You may also like