Je li trebalo ići u Moskvu?

Zagreb/Moskva – Dok Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova brani odlazak hrvatskih kompanija na sajam u Moskvu, profesor Vlatko Cvrtila i šef HDZ-a Tomislav Karamarko ne dijele isto mišljenje.

U Moskvi se održava rusko-hrvatski gospodarski forum. Sudjelovat će 200-tinjak ruskih i stotinjak hrvatskih gospodarstvenika. Na forum su otputovali ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, predsjednik hrvatske Gospodarske komore Luka Burilović, ali i bivši predsjednik Stjepan Mesić, javlja HRT. Najava odlaska hrvatske gospodarske delegacije u Moskvu izazvala je različite reakcije u javnosti. Tako je prošloga tjedna američki veleposlanik u RH Kenneth Merten izjavio kako SAD smatra da sada nije pravi trenutak za uobičajene poslovne kontakte s Rusijom.

Odlazak na forum u Moskvu komentirali su jutros u emisiji U mreži Prvog Hrvatskoga radija Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova te profesor Vlatko Cvrtila. Klisović smatra kako odlazak na Forum ne bi se trebao toliko kritizirati. Taj je gospodarski događaj dugo pripreman kako bi se našlo najbolje vrijeme da se tvrtke okupe i nađu svoj gospodarski interes. Skup je organiziran od dviju gospodarskih komora, ne od dvija država, a ministar Vrdoljak neće se susresti ni s jednim državnikom. Želimo dati potporu našega gospodarstva i to ne odstupa od zajedničke europske politike, kaže. S tim se ne slaže profesor Cvrtila koji naglašava da u sadržaju foruma jesu gospodarski odnosi, no trenutak je takav da otvara određena pitanja te je forum trebao biti odgođen. “Rusija je pod pritiskom, nitko neće gledati sadržaj , nego forum kao takav. Mi smo članica EU i se trebamo ponašati kao takva”. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko složio se s američkim veleposlanikom Kennethom Mertenom, ustvrdivši da se u sadašnjoj situaciji mi kao članica NATO-saveza moramo znati kako se ponašati.
Rusko izaslanstvo zamjenik direktora Sektora zemalja Europe, Sjeverne Amerike i međunarodnih organizacija Ministarstva ekonomskog razvoja Ruske Federacije Sergej Genadjevič Karaulov, predsjednik TIK Ruske Federacije Sergej Nikolajevič Katirin te predsjednik MAP-a (Moskovske asocijacije poduzetnika) Andrej Jevgenjevič Podjenok. Rusko tržište od iznimne je važnosti za hrvatske tvrtke, posebice one koje se bave farmacijom, prehrambenom industrijom, graditeljstvom i proizvodnjom strojeva, navode iz HGK. Robna razmjena u prvih deset mjeseci 2014. porasla je za čak 25 posto u odnosu na 2013. Ruski izvoz u Hrvatsku iznosio je 1,05 milijarda dolara, a hrvatski u Rusiju 283 milijuna dolara. Iz HGK navode kako u ovom trenutku velik problem čine i sankcije EU kojima je Rusija izložena od ljeta prošle godine čije posljedice trpe gospodarstvenici obiju zemalja pa će Forum biti prigoda da se postave temelji za buduću suradnju. Ministar Vrdoljak je istaknuo kako se sve europske tvrtke trude, unatoč trenutačnim teškoćama, nastaviti gospodarsku suradnju u područjima koja nisu obuhvaćena sankcijama i pronaći prostor za unaprjeđenje tih odnosa u budućnosti.

You may also like