Home Ekonomija Je li TOZ poslan u stečaj bez potrebe?

Je li TOZ poslan u stečaj bez potrebe?

by admin

Industrogradnja nekretnine, jedan od dioničara TOZ- a, podnijele su žalbu zbog otvaranja stečaja TOZ-a, koju je pokrenula uprava i Nadzorni odbor. Drže da za to nije bilo potrebe jer je do stečaja došlo zbog blokade računa u visini od samo 0,5 posto kapitala tvrtke te da je zahtjev za stečaj predan a da javnost i dioničari prethodno nisu obaviješteni o problemu i pozvani da sudjeluju u spašavanju tvrtke.

Štoviše, skupština je odgađana i u konačnici je zakazana godinu nakon zahtjeva dioničara, a kaznena prijava i ranije je podnesena zbog saznanja da su uprava i NO izvlačili novac iz TOZ-a, odnosno zbog uzimanja novca za neobavljene poslove njihovih povezanih tvrtki, što je potvrdio i nadzor Porezne uprave. U konačnici, tvrdi se u tužbi, TOZ Proizvodnja, povezana tvrtka u vlasništvu TOZ-a, koju vodi predsjednik NO-a Nenad Marković, mogla je zbog dobrog poslovanja pomoći TOZ-u, to više što mu, kako se tvrdi, i sama duguje miPredsjednik uprave i predsjednik NO-a tvrde da je stečaj otvoren prema zakonu, no da se TOZ još može spasiti ako se pojavi neki ulagač lijunski iznos. Zbog svega, tužitelj sumnja da je stečaj smišljen, možda i zbog toga jer su ove godine Industrogradnja nekretnine uspjele ovrhom od Markovića preuzeti dionice TOZ-a koje im prije nekoliko godina on nije isporučio iako su, tvrde, bile plaćene. Marković sve opovrgava. Tvrdi da je stečaj pokrenut u skladu sa zakonom, da dug nije oko milijun, nego blizu 10 milijuna kuna, da postoje dokazi da su sve usluge za koje su novac uzeli, piše Večernji list.

TOZ Za radnike TOZ-a sudbina je krajnje neizvjesna Mi i ostali dioničari spremni smo isplatiti vjerovnike TOZ-a kako bi se prekinuo stečaj, sačuvala radna mjesta i nastavila proizvodnja dustrogradnja nekretnine. No oni to opovrgavaju. “Nismo nikada tražili otvaranje stečaja nad TOZ-om. Još 2013. upozoravali smo na nepravilnosti koje su sada dovele do stečaja i tada smo uložili žalbu na rješenje o predstečajnoj nagodbi. Industrogradnja i drugi dioničari TOZ-a spremni su odmah isplatiti vjerovnike TOZ-a da se prekine stečaj, sačuvaju radna mjesta i nastavi proizvodnja”, poručuje predsjednik uprave Industrogradnje nekretnine Adam H. Teeger.

“Industrogradnju nekretnine nismo obavijestili o problemima jer s njima nismo mogli komunicirati zbog niza podnesenih kaznenih prijava protiv nas, ali i protiv onih koji su davali pozajmice TOZ-u “, tvrdi Marković. “Pozajmice su bile nepotrebne i samo su služile kao alibi da se trezorske dionice daju u fiducijarni zalog i da se s prijenosom dionica prenese i pravo glasa pa je zbog zloporabe trezorskih dionica Marković dvaput imenovan u NO, protivno volji dioničara, i nad tim se vodi istraga”, odgovara H. Teeger.

Marković tvrdi i da dionice TOZ-a nisu trebale biti prenesene ovrhom na Industrogradnju nekretnine i da za to ima rješenje, ali kako su prebačene na skrbničke račune nakon ovrhe, teško je doći do imena vlasnika. Stečaj svakako može prikriti sporne radnje, kojih je zasigurno bilo, ali je za radnike bitno pitanje hoće li se u stečaju javiti netko od ulagača koji ima želju pokrenuti proizvodnju u TOZ-u. Prema nekim informacijama, interesa ima. No, ostaje otvoreno pitanje je li stečaj bio potreban. Račun TOZ-a blokiran je u travnju ove godine, zahtjev za stečaj podnesen dva mjeseca poslije, a u međuvremenu su održane dvije sjednice NO-a na kojima se nije spominjao mogući stečaj, niti je o tome uprava TOZ-a obavijestila javnost, što je morala učiniti jer je dionica uvrštena u službenu kotaciju Zagrebačke burze. Štoviše, predsjednik uprave TOZ-a Tihomir Lalić dva tjedna prije zahtjeva za otvaranje stečaja opovrgnuo je u medijima mogućnost stečaja. Marković kaže da je tada tako mislio, ali kako nisu dobili više pozajmice, zbog straha od kaznenih prijava Industrogradnje nekretnina stečaj je, kaže, bilo jedino rješenje.

Related Posts