Vijest da je Zagrebačka burza (ZSE) potpisala ugovor o stjecanju 100 posto dionica Ljubljanske burze (LJSE) ponukala nas je da za komentar upitamo struku. Iztok Likar, analitičar portala za investicijske fondove Hrportfolio, slaže se sa službenom objavom ZSE-a da se radi o jačanju njihove pozicije na regionalnom tržištu kapitala, ali i naglašava da o samoj akviziciji ne možemo suditi bez baratanja cifrom za koju je LJSE kupljena.

“Mislim da Zagrebačka burza (ZSE) preuzimanjem LJubljankse burze (LJSE) jača svoju regionalnu poziciju i iskreno smatram da je bolje da oni nekog kupuju, nego da netko kupuje njih. Na kraju krajeva, možda su sad oni privlačnija meta za nekog drugog, krupnijeg igrača, ne možemo znati je li to dio neke šire strategije. Naravno, najbitnija stvar u cijeloj priči je cijena, bez tog podatka možemo samo špekulirati jer o njemu najviše ovisi jesu li u ZSE-u napravili dobar ili loš posao” istaknuo je Likar, dodavši kako je, ako realno gledamo, od svake regionalne burze ulagačima interesantno eventualno deset ili petnaest dionica pa je stoga okrupnjavanje logičan korak, donosi Liderpress.

Likar je podsjetio da je Atlantic kupio Drogu Kolinsku, Agrokor preuzeo Mercator, a sad se ta svojevrsna gospodarska ofenziva na Sloveniju nastavlja i preuzimanjem Ljubljanske burze, drži da je to dobar trend i tako treba nastaviti.

Related Posts