Je li SAD u recesiji?

Powell
SAD je možda u recesiji a tajming ponovnog pokretanja gospodarstva ovisit će o rezultatima u kontroli širenja koronavirusa, izjavio je u četvrtak čelnik središnje banke Jerome Powell.

Time se referirao na Anthonyja Faucija, čelnika Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i člana radne skupine za koronavirus pri Bijeloj kući. Njegove su riječi u suprotnosti s onima pojedinih savjetnika predsjednika Donalda Trumpa koji traže brže pokretanje gospodarstva. Sam Trump izjavio je da želi da gospodarstvo do Uskrsa radi punom parom. Uskrs je za dva tjedna.

Guverner je poslao poruku i odabirom jutarnje emisije kada su mnogi Amerikanci pred televizorom i pozorno prate program, primjećuje Reuters. Powell je po svemu sudeći želio pripremiti građane za loše ekonomske podatke u budućnosti i savjetovati im da ne žure s povratkom na posao.

Nastojao ih je umiriti i porukom da će središnja banka poduzeti “agresivne mjere” kako bi pomogla kompanijama i obiteljima. Njegova najava loših ekonomskih podataka potvrđena je današnjim izvješćem ministarstva rada koje je pokazalo da je u prošlom tjednu naknadu za nezaposlene zatražilo gotovo 3,3 milijuna Amerikanaca.

U tjednu prije toga zabilježene su 282 tisuće zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost.

Kina, usprkos trenutnoj globalnoj krizi, postavlja svoje ciljeve rasta BDP-a vrlo visoko.

Iako je domaća potrošnja u prva dva mjeseca ove godine pala 20.5 posto u odnosu na prethodnu godinu, a industrijska aktivnost se smanjila 13.5 posto, kineski analitičari i dalje smatraju da će godišnji rast BDP-a biti na razini prošlogodišnjeg.

China Daily piše kako je, i uz probleme s pandemijom, kineska proizvodnja već sada na razini prošlogodišnje te može zadovoljiti sve zahtjeve globalne potražnje. Kao usporedba je povučena paralela sa 2003. godinom, kada je usprkos SARS-u godišnji rast iznosio 10 posto, tj. čak se i povećao u odnosu na prethodnu godinu.

Rast kineskog BDP-a u 2019. godini je iznosio 6.1 posto, te se procjena ovogodišnjeg rasta od 6 posto u Kini smatra realnom s obzirom na sve poduzete monetarne i ekonomske mjere da se kinesko gospodarstvo stabilizira, uključujući smanjene poreze, povećavanje bankarskih kredita poduzetnicima, smanjivanje kamatnih stopa i slično, piše SEEbiz

You may also like

0 comments