Je li Rusiji mjesto u Vijeću Europe?

Posredovanje
Francuska i Njemačka su u utorak ponovo posredovale u smirivanju krize između Rusije i Vijeća Europe istaknuvši da je Moskvi “mjesto” u toj organizaciji.

Emmanuel Macron i Angela Merkel su rekli Vladimiru Putinu da je “Rusiji ondje mjesto i naglasili važnost brzog pronalaženja rješenja kako bi ostala u toj organizaciji sa svim pravima i obvezama koji joj pripadaju”, priopćila je Elizejska palača nakon telefonskog razgovora troje čelnika.

Francuska je prije nekoliko dana preuzela predsjedanje Vijećem Europe gdje ima tešku zadaću da tu paneuropsku organizaciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava izvuče iz krize s Rusijom. Parlamentarna skupština Vijeća Europe je 2014. oduzela ruskim izaslanicima pravo glasa želeći tako kazniti Rusiju zbog aneksije Krima. Moskva je odgovorila povlačenjem svojih predstavnika i od 2017. više ne uplaćuje u godišnji proračun Vijeća Europe.

Po pravilima Vijeća, zemlja članica koja ne uplaćuje u zajednički proračun može biti isključena za dvije godine, što bi u slučaju Rusije vrijedilo od lipnja. To znači da Moskva u lipnju ne bi sudjelovala u izboru novog glavnog tajnika organizacije, što bi za Rusiju značilo odlazak iz Vijeća.

Ministri su u petak 17. svibnja u opreznoj izjavi poručili da “žele da (na lipanjskom zasjedanju) sudjeluju izaslanstva svih zemalja članica”. Emmanuel Macron i Angela Merkel su u istom razgovoru pozvali ruskog predsjednika Vladimira Putina da “Rusija učini sve kako bi stvorila uvjete za dijalog” na istoku Ukrajine, priopćeno je iz ureda francuskog predsjednika.

Dvoje čelnika su “istaknuli da je došao trenutak da se donesu odluke kojima će se prekinuti sukob na istoku Ukrajine koji opterećuje veze Rusije i EU-a”, navodi se u priopćenju. Troje čelnika su razgovarali dan nakon stupanja na dužnost novog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je naslijedio sukob u kojemu je u pet godina izginulo gotovo 13.000 ljudi.

You may also like

0 comments