Je li potrebno cijepkanje banaka na manje banke?

Najnoviji član američke središnje banke Fed zagovara podjelu velikih banaka na manje dijelove i poziva da se učini više po pitanju mjera zaštite uvedenih nakon zadnje financijske krize koje, po njegovoj ocjeni, nisu polučile dovoljne efekte .

Neel Kashkari, novi predsjednik Fedova ogranka u Minneapolisu, kazao je da bi banke trebale biti podijeljene u “manje, slabije povezane i manje važne entitete”. Taj bivši izvršni direktor u američkoj investicijskoj banci Goldman Sachs pozvao je Kongres da učini više po tim pitanjima od zakona Dodd-Frank donesenog 2010. godine. Kashkari je također iskazao skepsu u vezi instrumenata za gašenje banaka koje su se našle u problemima. “Daleko sam skeptičniji u pogledu toga da će ti instrumenti biti korisni”, kazao je najnoviji član Feda, poručivši da ne ćemo vidjeti novu krizu.

Kao ključna osoba u američkom ministarstvu financija na čelu s ministrom Henryjem Paulsonom u vrijeme financijske krize, Kashkari ističe kako je “sada pravo vrijeme za Kongres da učini više od zakona Dodd-Frank pomoću odvažnih, radikalnih rješenja kako bi se ovaj problem riješio jednom zauvijek”.

U svom prvom istupu nakon što je prošlog mjeseca stupio na dužnost predsjednik Fedova ogranka u Minneapolisu, Kashkari je također upozorio da je financijski sektor snažno lobirao da se sačuva njegova postojeća struktura i da je iznosio nebrojeno mnogo prigovora protiv fundamentalnih promjena. “Ubrzo nakon financijske krize, kada je donesen zakon Dodd-Frank, ekonomske prognoze bile su vjerojatno previše neizvjesne da bi se poduzeli uistinu odvažni potezi. No, gospodarstvo je sada snažnije i došao je trenutak da se nadvladaju raniji parcijalni interesi i da se problem riješi. Rizici od nečinjenja puno su preveliki”, poručio je Kashkari.

You may also like