Home Geopolitika Je li pogubljen Tomislav Salopek? Nema potvrde ministarstva

Je li pogubljen Tomislav Salopek? Nema potvrde ministarstva

by admin

Džihadisti Islamske države tvrde da su usmrtili otetog hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, za kojim već danima u Egiptu traje intenzivna potraga, piše France Presse. Iz Ministarstva vanjskih poslova za N1 su kazali da zasad nemaju potvrdu da su informacije koje su objavili pripadnici Islamske države istinite.

Podsjetimo, Salopek je otet 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao. Radio je za francusku grupu Compagnie Generale de Geophysique (CGG). Islamistički militanti objavili su 5. kolovoza snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke.

Otmičari se poslije toga nisu oglasili, a egipatske snage sigurnosti pokrenule su za njim opsežnu potragu. MVEP je na upit Hine kazao da nema potvrdu da je oteti hrvatski državljanin Tomislav Salopek pogubljen.Islamska država objavila je da je odsijecanjem glave pogubila Salopeka te je na svom Twitteru objavila fotografiju za koju tvrdi da je fotografija njegova tijela.

Agencija France presse piše da još nije potvrđena autentičnost fotografije, a to piše i Reuters dodajući da uz fotografiju stoji i naslov “Ubojstvo hrvatskog taoca zbog sudjelovanja njegove zemlje u ratu proti Islamske države, nakon što je istekao rok”.

Glasnogovornik egipatskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je za Reuters: “Vidjeli smo ovu vijesti online ali upravo radimo svoje vlastite provjere. Ako potvrdimo da je to istina, informirat ćemo medije putem priopćenja”.

Salopek (31) je otet 22. srpnja na cesti 22 kilometra jugozapadno od Kaira Prošle srijede je egipatski ogranak Islamske države zaprijetio da će u roku od 48 sati ubiti Salopeka ako ne budu oslobođene “muslimanske žene”.

Potvrdi li se vijest da su pripadnici Islamske države brutalno pogubili Tomislava Salopeka, bit će to njihovo deveto ubojstvo nekog zapadnog državljanina odsijecanjem glave. Američki slobodni novinar James Foley nečovječno je ubijen 19. kolovoza 2014. u znak odmazde zbog američkih zračnih napada na militante Islamske države. Foley je otet u Siriji dvije godine prije dok je radio za bostonski portal GlobalPost. Islamska država objavila je gnusnu video snimku odrubljivanja Foleyjeve glave kao upozorenje Washingtonu da prekine napade, ali je predsjednik Barack Obama rekao da je ISIL “rak koji treba zaustaviti” i da će SAD nastaviti činiti ono što mora kako bi zaštitio svoje ljude. Obitelj Jamesa Foleyja osobno je nazvao papa Franjo kako bi im izrazio sućut.

Na kraju snimke Foleyjeva ubojstva prikazan je drugi američki novinar Steven Sotloff, koji je radio za Time i Jerusalem Post i otet je u Siriji 2013. godine. “Život ovog američkog državljana, Obama, ovisi o tvojoj sljedećoj odluci”, kaže na snimci maskirani ubojica na engleskom jeziku s britanskim naglaskom. Taj će krvolok kasnije biti identificiran kao Jihadi John. Sotloff je ubijen 2. rujna po istom obrascu kao i Foley dva tjedna prije. Cijeli civilizirani svijet ponovo je bio zgrožen.

Iduća žrtva bio je britanski humanitarac David Haines koji je dekapitiran 13. rujna. Ubojstvo je snažno odjeknulo u Hrvatskoj jer je Haines bio sisački zet. U Hrvatsku je došao 2000. gdje je radio kao šef ureda njemačke humanitarne organizacije Arbeiter Samariter Bund u Petrinji i Kninu te poslije u Sisku. Ondje je upoznao i svoju drugu suprugu Draganu s kojom je osnovao zajedničku tvrtku u Sisku gdje je i imao prijavljeno prebivalište. Imaju četverogodišnju kćer. “To je odvratno i zastrašujuće ubojstvo nevinog humanitarca. To je čin čistog zla”, kazao je za ubojstvo britanski premijer David Cameron. Američki predsjednik Barack Obama snažno je osudio “barbarsko ubojstvo” britanskog državljanina Davida Hainesa poručivši “Sjedinjene Države večeras stoje rame uz rame sa svojim bliskim prijateljima i saveznicima u tuzi i odlučnosti”.

Džihadisti iz Alžira povezani s Islamskom državom u rujnu su brutalno pogubili otetog francuskog turista Hervea Gourdela zbog francuskih zračnih udara na IS u Iraku. Francuski predsjednik Francois Hollande vijest je primio na zasjedanju Opće skupštine UN-a. Gourdel je “ubijen kukavički, okrutno i sramotno”, rekao je francuski predsjednik, dodavši da će se zračni udari francuske vojske na džihadiste IS-a u Iraku nastaviti “dok bude potrebno”.

Iduće ubojstvo odsijecanjem glave džihadisti IS-a počinili su u listopadu. Žrtva je bio britanski humanitarac Alan Henning, koji je bio otet u Siriji godinu prije. On je bio četvrta žrtva Jihadija Johna, britanskog muslimana Mohammeda Emwazija. Njegova peta žrtva, ubijena istim načinom u studenome iste godine, postat će američki humanitarac Peter Kassig. To je bilo prvo ubojstvo kojem nije prethodila poruka zapadnim vladama pa se nagađalo da je Kassig prkoseći svojim krvnicima nije htio snimiti.

Posljednje zapadne žrtve IS-a bili japanski poduzetnik Haruna Yukawa i slobodni novinar Kenji Goto u siječnju ove godine. Islamisti u zamjenu za njihovo oslobađanje prvo tražili 200 milijuna dolara, a zatim i oslobađanje jedne zatočene džihadistice. “To je odvratan teroristički čin zbog kojeg sam jako ljut”, izjavio je tada premijer Shinzo Abe, vidno uzrujan. “Nikad nećemo oprostiti teroristima”, kazao je on. “Japan je odlučan preuzeti odgovornost unutar međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma” i nastojanju da oni koji su za njega odgovorni “budu privedeni pred sud”.

To, međutim, nisu bila jedina zvjerska ubojstva džihadista IS-a. Jordanski pilot Muath al-Kasasbeh koji je sudjelovao u zračnim napadima na Siriju, gdje je i oboren, živ je spaljen. To je izazvalo bijes i zgražanje u Jordanu i islamskom svijetu. Al-Azhar, jedna od najuglednijih institucija sunitskog islama sa sjedištem u Egiptu, IS je nazvala sotonskom organizacijom.

Surovi džihadisti objavili su i fotografije masovnih pokolja egipatskih kopta i etiopskih kršćana. Javno su objavljena i pogubljenja nekolicine zarobljenih sirijskih i kurdskih vojnika koji su se borili protiv Islamske države.

Related Posts