Je li počinjen genocid nad Jezidima?

New York – Irak je u utorak rekao Vijeću sigurnosti UN-a da su militanti Islamske države (IS) počinili genocid

‘Tim terorističkim skupinama ništa nije sveto. Počinili su najgnusnije zločine nad iračkim narodom, bez obzira radi li se o šijitima, sunitima, kršćanima, turkmenima ili jezidima’, rekao je irački veleposlanik pri UN-u Mohamed Ali Alhakim. ‘To su zločini genocida protiv čovječnosti za koje se mora odgovarati pred međunarodnom pravdom’, poručio je on Vijeću sigurnosti. Većinski šijitska vlada u Bagdadu, uz pomoć zračnih udara koalicije predvođene SAD-om, pokušava zaustaviti IS koji je u lipnju prošle godine zauzeo goleme predjele Iraka i Sirije.
Alhakim je rekao da Iraku treba veća pomoć kako bi oslobodio područja pod kontrolom IS-a. Pomoćnik glavnog tajnika UN-a Ivan Šimonović u listopadu prošle godine rekao je da bi se napadi militanata IS-a na iračku manjinu jezide mogao smatrati pokušajem genocida.  “Imamo tijela. Dođite i istražite ih”, rekao je. “Jasno je da na njima nedostaju pojedini dijelovi.” Također je istaknuo kako je desetak doktora likvidirano u Mosulu jer su odbili sudjelovati u akciji odstranjivanja organa. Alhakim je izvijestio Vijeće o ukupnoj situaciji u Iraku te je optužio ISIL za zločine genocida protiv određenih etničkih grupa.  UN-ov irački izaslanik Nikolaj Mladenov također je iznio podatak da je samo u siječnju u Iraku 790 ljudi poginulo u terorističkim akcijama i oružanim borbama.
Mladenov je istaknuo o sve većem broju izvješća u kojima se ponavljaju optužbe o ISIL-ovoj trgovini organima u svrhu financiranja ratnih operacija. Međutim, dodao je da je jedino jasno da taktike koje ISIL koristi u borbama progresivno rastu iz dana u dan. Naglasio je da su trenutačno gorući irački cilj pobjedničke akcije kojima će se vratiti izgubljeni teritorij na koji se posljednju godinu dana proširio ISIL. Sunitski militanti proširili su svoj utjecaj i uveli strogi šerijatski zakon na trećinu Iraka i susjedne Sirije

You may also like