Je li na pomolu nova velika koalicija u Njemačkoj?

Angela Merkel se trenutačno nalazi u pregovorima o postavljanju nove strukture u vladi, dok joj život zagorčavaju desničari s ucjenama oko toga u kojem bi smjeru trebala ići njena vlada.
Tijekom više od tri mjeseca nakon izbora, vladao je mir, no sada Merkel traži od SPD-a početak službenih razgovora o novoj vladi. No, kakav god pakt dogovorili morat će zadovoljiti sestrinski CSU i njihove stavove prema imigracijskoj politici u EU. Kritičari iz CDU-a vide ove pregovore kao posljednje pokušaje u održavanju na političkoj sceni.

Članovi SPD-a i CSU-a žele doći do dogovora, ali su skeptični prema zasićenju javnosti prema velikoj koaliciji. Dogovor bi mogao uključivati popuštanje prema migracijskim pitanjima, kako bi se zadovoljio SPD, ali i proširenje mirovinskog programa, kako bi se zadovoljio CSU. Angela Merkel će vjerojatno naći uporište u konzervativnom dijelu CDU-a kako bi se oduprijela povećanju javne potrošnje, donosi Bloomberg.

Bild pak javlja kako je nova velika koalicija kraj političke karijere Martina Schultza, a čini se kako bi to bio kraj političke karijere predsjednika CSU-a također. Članovima SPD-a teško pada biti junior partner po treći puta, što je najveći rizik za karijeru Martina Schultza. Olakotna okolnost mogla bi biti poznavanje čelnika, te stvaranje proračuna kojim je stvoren novi ekonomski bum Njemačke.

Nakon što nije uspjela stvoriti vladu s liberalima FDP-a i sa zelenima, Angela Merkel pokušava oporaviti svoje snage. Ako se nju pita FDP je napustio pregovore kako bi oslabio Merkel umjesto da je bio konstruktivan. Time su sve političke odluke zaustavljene. Ako dogovori ne uspiju Merkel bi mogla završiti u manjinskoj vladi ili biti prisiljena na nove izbore.

CSU se postavio kao obrana konzervativnih vrijednosti te odbija imigraciju, političku korektnost ili prejaku vladu. Te vrijednosti dijele s Alternativom za njemačku koja je jedno od iznenađenja izbora, nakon što je prikazala Merkel negativcem zbog imigracijske politike, zbog čega je CDU doživio najveći neuspjeh nakon 1949. godine.

You may also like

0 comments